Řidiči přerovské MHD hrozí stávkou. Vedení podniku s nimi prý nejedná

Přerov - Zaměstnanci Dopravní a logistické společnosti, která v Přerově provozuje MHD, vstoupili do stávkové pohotovosti. Důvodem je podle nich špatná komunikace s vedením společnosti ohledně navrhované kolektivní smlouvy a benefitů. Provozu MHD by se stávková pohotovost podle primátora Přerova Vladimíra Puchalského (Společně pro Přerov) dotknout neměla. Pokud se nevyřeší napjatá situace, začnou odboráři mluvit o stávce. Zástupci dopravce dnes o vyhlášení stávkové pohotovosti prý nevěděli.

V kolektivní smlouvě zaměstnanci žádali zvýšení mezd o pět procent, od roku 2010 se jim prý mzdy nezvýšily. Žádali také volnou jízdenku, stravenky nebo příspěvek do penzijního fondu. „Situace je už vyhrocená, 18. března jsme podávali návrh kolektivní smlouvy, zaměstnavatel na to nereagoval, neodpověděl ani v zákonné lhůtě. Předložili jsme další návrh, ale ani ten neakceptovali. Od té doby s námi nikdo nekomunikuje, neberou nám telefony,“ řekl předseda Nezávislého odborového svazu automobilové dopravy Rudolf Parák, který zaměstnance zastupuje. 

Jako zprostředkovatel mělo do sporu vstoupit i ministerstvo práce a sociálních věcí. Vedení společnosti ale podle Paráka proti tomuto rozhodnutí podalo rozklad. „My jsme v kolektivní smlouvě nadstandardy neměli, chtěli jsme jen upravit hodinový mzdový tarif. Z důvodů neochoty, nekomunikace, nejistoty jsme vyhlásili neomezenou stávkovou pohotovost. Pokud nedojde ke kladnému řešení ani u zprostředkovatele, pak už bude zákonný důvod k případné výstražné stávce,“ řekl Parák. Podle něj jsou řidiči MHD ve velkém napětí a nejistotě. 

Tyršův most v Přerově
Zdroj: ČT24

Zástupci společnosti o vyhlášení stávkové pohotovosti nevěděli. „Bohužel informaci do dnešního dne o této stávkové pohotovosti nemám žádnou, nebylo nám nic oznámeno, vůbec nevím, o co jde. Od vás to slyším momentálně poprvé,“ řekl dnes zpravodajce jednatel společnosti Tomáš Brada. Podle Paráka však tuto informaci dostal dnes ráno v elektronické podobě. 

Smlouvu o provozování MHD ve městě na příštích deset let podepsalo vedení Přerova s Dopravní a logistickou společností, která je dceřinou firmou Slovenské autobusové dopravy Trnava, v březnu. Dopravce se zavázal, že provozování dopravy zajistí za 136,8 milionu korun bez DPH. Je to asi o sto milionů korun méně, než se původně předpokládalo. Nižší cenu vítězný dopravce zdůvodnil tím, že dokoupil autobusy na plyn a náklady nebudou tak vysoké, jak předpokládal. Podle tehdejšího vedení města nebyla cena podhodnocená, radní o tom prý ujistili i odborníci. Podle informací ČTK však právě tato nabídnutá nízká cena má vliv na současnou situaci.