Ostravská policie vyšetřuje útok na mladého Roma. Ti chtějí demonstrovat

Ostrava - Policie vyšetřuje napadení sedmnáctiletého Roma v Ostravě. V sobotu ho údajně přepadla a zranila skupina fotbalových chuligánů. Mladík je v nemocnici. „Okolnosti napadení mladíka prověřujeme. Zatím ještě nebyl vyslechnut. Jeho zdravotní stav to neumožnil,“ potvrdila mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Dodala, že po násilnících policie pátrá. Podle serveru Romea.cz byl útok brutální a Romové se chystají demonstrovat proti násilí, kterého se údajně fotbaloví chuligáni opakovaně dopouštějí vůči Romům.

Podle serveru Romea.cz útočníci mladého Roma bili pěstmi, kopali do něj, pořezali ho na tváři a na ruce a zlomili mu nos. Útok se podle nich odehrál v sobotu kolem sedmé večer v Ostravě-Přívoze. „Když jsem ho potkal na ulici, sotva se vlekl. Byl zmlácený, pořezaný na tváři a všiml jsem si i říznutí na ruce. Podle toho, co mi říkal, tak ho přepadlo pět nebo šest baníkovských chuligánů,“ řekl serveru Romea.cz Nikolas Kroščen, který napadenému kamarádovi zavolal sanitku.

Ostravští i další Romové jsou podle serveru odhodláni udělat vše, aby to útočníkům neprošlo. V Ostravě se formuje skupina romských podnikatelů, aktivistů a dalších lidí z celého města, která je odhodlána demonstrovat a na případ upozornit. Tvrdí, že agrese fotbalových chuligánů, z nichž mnozí sympatizují s nacionalistickými skupinami, vůči Romům roste. Loni se odehrálo v Ostravě několik protiromských demonstrací, které museli rozhánět policisté.

Zatím neznámým útočníkům hrozí obvinění z výtržnictví a ublížení na zdraví.