Kampaň Mít dobrý start upozorňuje na význam rané péče pro postižené

Ostrava - Začala osvětová kampaň Týden rané péče s názvem Mít dobrý start. Cílem je zvýšit povědomí o významu terénních služeb pro rodiny různě postižených dětí. Vyškolení poradci a terapeuti docházejí od nejútlejšího věku až do sedmi let do rodin, pracují s nemocnými a radí rodičům, kteří se rozhodli vychovávat dítě doma.

Vyškolené pracovnice rané péče bezplatně radí rodičům postižených dětí tak, aby jim pomohli najít nejvhodnější způsob jejich rozvoje a vzdělávání. Například u zrakově postižených dětí provádějí doma vyšetření zraku, učí je cviky stimulující zrak, půjčují rodičům vhodné hračky, pomůcky či literaturu. Organizují také setkávání rodičů, přednášky i vícedenní pobyty pro celé rodiny.

Marie Kučerová má pět roků, narodila se s vážným zrakovým a kombinovaným postižením a je upoutána na invalidní vozík. Před dvěma roky na tom byla mnohem hůř než dnes. Nemluvila a nedokázala se soustředit na předměty. Díky terapeutům z ostravského Střediska rané péče, kteří za ní pravidelně chodí a cvičí s ní, se naučila komunikovat tak dobře, že může chodit do normální mateřské školy. „Udělala úžasný pokrok. Řekne nám, co chce, co ji bolí, na co má chuť. To dříve nedokázala,“ vysvětluje matka dítěte Marcela Kučerová.

Týden rané péče upozorňuje na služby pro rodiny postižených dětí (zdroj: ČT24)

V České republice je zaregistrováno 45 center rané péče, až na několik výjimek jsou to nestátní neziskové organizace. Pracovnice těch služeb jezdí na konzultace s rodiči k nim domů. Jen Společnost pro ranou péči poskytla loni stovky konzultací v rodinách i telefonických rad. Organizátoři Týdne rané péče se v těchto dnech snaží význam služby přiblížit formou výstav, koncertů, dnů otevřených dveří, on-line poradenstvím, semináři a podobně. „Spolupracujeme nejen střediska rané péče mezi sebou, ale přidávají se k nám i dobrovolníci, studenti, sponzoři, osobnosti kulturního života, také mateřská centra či porodnice. Je to dobrá zpráva rodinám, že pokud se rozhodnou vychovávat dítě doma, nezůstanou bez pomoci,“ uvedla předsedkyně Společnosti pro ranou péči Pavla Matyášová.