Adriana Krnáčová je první pražskou primátorkou

Praha – Adrianu Krnáčovou zvolili pražští zastupitelé novou primátorkou. V čele české metropole tak poprvé stanula žena – a slovenská rodačka navrch. Někdejší šéfku Transparency Interantional Adrianu Krnáčovou nominoval nejsilnější zastupitelský klub hnutí ANO. Poté dostali potřebné hlasy i tři noví náměstci – Petr Dolínek (ČSSD), Eva Kislingerová (ANO) a Matěj Stropnický (SZ) – a sedm dalších radních. Bezvýsledně ovšem skončila volba předsedy kontrolního výboru, který má obsadit opozice – žádný kandidát neuspěl.

Adriana Krnáčová narušila nepřetržitý proud mužů, kteří stáli v čele Prahy. Označení primátor užívají od roku 1922, kdy vznikla začleněním okolních obcí Velká Praha. První primátorka plánuje magistrát očistit od následků vládnutí svých předchůdců, které označila za „temnou minulost“. „Chtěla bych, aby Pražané znovu získali důvěru v pražskou radnici,“ řekla po zvolení. Ve volbě získala 33 hlasů – přesně taková je v 65členném zastupitelstvu síla koalice ANO, Trojkoalice a ČSSD.

Ještě před volbou se však odmítla zastupitelům představit, čím rozzlobila opozici. Naopak později zvolený náměstek Krnáčové Petr Dolínek (ČSSD) je přesvědčen, že to nebylo nutné. „Do konce ledna předložíme programové prohlášení rady. Tam bude stěžejní projev primátorky a jednotlivých členů rady, který jasně ukáže, kam bude čtyři roky Praha směřovat, a jaký je náš ideální stav Prahy po čtyřech letech,“ slíbil v Událostech, komentářích.

Po zvolení primátorky se zastupitelé pustili do volby jejích náměstků. Těmi se v souladu s koaliční smlouvou stali Eva Kislingerová jako zástupkyně ANO, Matěj Stropnický z Trojkoalice a Petr Dolínek. „Řadovými“ radními se potom stali za ANO Michal Hašek, Libor Hadrava a Radek Lacko, za Trojkoalici Jana Plamínková a Jan Wolf a za ČSSD Irena Ropková a Hana Nováková. V závěru ustavili zastupitelé dvanáct výborů a zvolili jedenáct jejich předsedů. Nepodařilo se to však u kontrolního výboru, který má připadnout opozici. Ta se nedokázala shodnout na vhodném kandidátovi, rozpory panovaly i v koalici. Bezúspěšně kandidoval bývalý primátor Tomáš Hudeček navržený TOP 09 (22 hlasů), Jakub Michálek z České pirátské strany (27 hlasů) a za ODS předseda pražské stranické organizace Filip Humplík (12 hlasů). Koaliční zastupitelé dostali volnou ruku. Před volbou podpořila Adriana Krnáčová na předsedu kontrolního výboru Michálka, naopak například zastupitel za ČSSD Karel Březina upřednostňoval kandidáta největší opoziční strany, tj. TOP 09.

Nové zastupitelstvo se rozhádalo ihned – kvůli přerušení schůze

Očekávalo se, že se Krnáčová stane primátorkou hned ráno; zastupitelé ale nakonec pouze složili svůj slib a poté bylo jednání na návrh lídra Trojkoalice Petra Štěpánka (SZ) přerušeno do šesté večerní. Důvodem byl souběh zasedání s ustavujícím jednáním zastupitelů na Praze 4 a 8. Zastupitelem první zmíněné pražské části je právě Štěpánek (dnes ho zvolili i starostou) a jeho případná absence mohla radniční koalici, která drží jen těsnou většinu, způsobovat problémy. Zasedání celoměstského zastupitelstva tak pokračovalo až večer.

Proti přerušení do 18:00 se bezvýsledně postavil předseda zastupitelského klubu TOP 09 a končící náměstek primátora Václav Novotný. Ten přerušení označil za nedůstojné. „Je vysoká pravděpodobnost, že se takto budou přerušovat zastupitelstva kdykoliv, kdy jim jeden člověk bude chybět,“ podotkl Novotný. Znovu jednat chtěl již od 13:00, zastupitelé jeho návrh ale nepřijali. K Novotnému se přidala i zastupitelka ODS Alexandra Udženija, ani její návrh na přerušení jednání do 13:30 nebyl přijat. „Je to nehorázná drzost a bezohlednost vůči celému zastupitelstvu. Zde koalice předvádí, jak celé zastupitelstvo bude vést – prostě to udělají,“ prohlásila. Koaliční představitelé naopak tvrdili, že načasování ustavujícího zasedání bylo načasováno naschvál na stejný den jako jednání zastupitelstev v Praze 4 a 8. „Příště bude synchronizace daleko lepší, už proto, že příště budeme zastupitelstvo svolávat my po dohodě se starosty, a ne že nám to někdo bude naschvál svolávat, aby paralyzoval naše jednání,“ řekl Petr Dolínek.

Náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Krnáčová: V řetězu prokletí nebude

Adriana Krnáčová se na dnešní uvedení do funkce primátorky hlavního města, které hospodaří s 50 miliardami korun ročně, nijak zvlášť nechystala. Jak sama uvedla v úterý, vyžehlí si košili a půjde. Oproti svému předchůdci Tomáši Hudečkovi si také nechala pověsit na krk primátorský řetěz. „V řetězu prokletí určitě nebude. Prokletí bude možná ve všem jiném, ale nikoli v řetězu. Takže pověrčivá nejsem,“ prohlásila pro ČT den před prvním zasedáním. 

Krokům nového městského vedení bude oponovat opozice, v níž nejsilnější bude se šestnácti zastupiteli klub TOP 09 a Nezávislých. Druhá část názvu přibyla po odchodu končícího primátora Tomáše Hudečka z TOP 09. Hudeček ze strany odešel po říjnových komunálních volbách na výzvu předsedy Karla Schwarzenberga. V pozadí byly především spory s dalším pražským radním a předsedou pražské TOP 09 Jiřím Vávrou, který stranu rovněž opustil. Kandidátku TOP 09 ale Hudeček před komunálními volbami ještě jako volební lídr sám skládal, se současnými zastupiteli za TOP 09 si tedy rozumí. V zastupitelském klubu jsou vedle Hudečka další tři členové bez politické příslušnosti.

Po osmi zastupitelích v Praze mají Trojkoalice, ODS a ČSSD. Se čtyřmi mandáty usednou v zastupitelstvu komunisté a také poprvé v dějinách Prahy představitelé České pirátské strany.

Pětičlenná koalice, převaha jednoho hlasu

Nová koalice dnes ukázala, že je schopna prosadit svoji vůli, současně ale poukázala i na svoji slabost – oboje spočívá v oné těsné většině, která znamená, že pokud bude rada chtít prosadit své proti vůli ostatních stran, nebude smět nikdo chybět. Párování známé z parlamentní politiky totiž na komunální úrovni nefunguje. „Oproti Poslanecké sněmovně, kde se hlasuje většinou z přítomných: Pokud nejsou ústavou a jednacím řádem dány specifické typy hlasování, tak stačí nadpoloviční většina z přítomných poslanců. Na komunální a krajské úrovni při hlasování na zastupitelstvech se usnesení přijímají většinou ze všech, tedy bez ohledu na to, kolik jich je přítomno, musí být v případě Prahy alespoň 33 zastupitelů pro dané usnesení, aby bylo přijato,“ upozornil v Událostech, komentářích politolog z pražské Metropolitní univerzity Petr Just.

Těsná většina také může vést k nestabilitě spojenectví, které tvoří sice tři volební subjekty, ve skutečnosti je ale ještě více nesourodá. „Není to koalice tří stran, ale pěti stran. Takto široká koalice Prahu ještě nikdy neřídila,“ podotkl komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo. Dodal však, že to nemusí ještě nic znamenat, protože mnoho podobně křehkých koalic vydrželo celé volební období. Obtížné období ale podle něj čeká i hnutí ANO, které nyní dostává po Andreji Babišovi mnoho nových výrazných tváří. Jejich případné neúspěchy v komunální politice přitom mohou hnutí významně poškodit, tak jako především obecní a krajské skandály pošramotily pověst ODS a částečně i ČSSD.

Události, komentáře: Vydrží křehká koalice? (zdroj: ČT24)

Nová primátorka razila konec s korupcí a revizi všech smluv

Adriana Krnáčová by měla v radě zodpovídat za boj s korupcí, veřejnou správu a legislativu. Už na podzim se prezentovala řadou výroků o tom, co vše je potřeba na magistrátě změnit. Jako první ale slibila kontrolu všech stávajících smluv.

První, co udělám na magistrátě: požádám o ochranku a zkontroluji všechny městské smlouvy. #volby2014

Začátky v čele města ale nejsou jednoduché, jak naznačují slova končícího primátora Hudečka v Otázkách Václava Morvace po komunálních volbách: „Já jsem v politice, přesněji řečeno v politické straně, byl 5 let a politika je velmi zvláštní činnost. Tady v Praze, musím říct, po týdnu přestanete věřit i vlastnímu bratrovi na základě nějakých pomluv, fám a podobně…“

Před sebou má nová rada spuštění tunelového komplexu Blanka, které je nyní plánováno na přelom března a dubna 2015. Přitom Hudečkův náměstek Jiří Nouza (TOP 09) v září prohlásil, že se komplex Blanka otevře už začátkem prosince na svátek Blanky. Později však uznal, že rozpad arbitrážní komise řešící spor Prahy s IDS může ovlivnit termín spuštění. Druhým úkolem je také řešení elektronické karty opencard, kterou chce Krnáčová v budoucnu řešit po svém. „Umím si představit, že by Pražané určitou dobu mohli klidně cestovat i zdarma,“ prohlásila začátkem listopadu. Časový rámec ale neupřesnila, uvedla pouze, že v „dohledné době“ to nebude.