Rekonstrukce Jakobínky v Rožmberku nad Vltavou se odkládá

Rožmberk nad Vltavou – Rekonstrukce historické věže Jakobínky v Rožmberku nad Vltavou nabírá roční zpoždění. Práce plánované na letošní rok musí památkáři odložit. Přípravy zkomplikoval samotný projekt, firma totiž má postupovat stejně jako stavitelé ve středověku. Rozpadající se hlásku získali památkáři do majetku před třemi lety. K věži se totiž desetiletí nikdo nehlásil. Teprve když na problém upozornila Česká televize, právníci a úředníci řešení našli.

V lese nad Rožmberkem už dřevorubci v září 2013 pokáceli stoleté stromy pro budoucí středověké lešení. Nepoužívali žádné pily, jen sekery. Kmeny k Jakobínce po tříkilometrové stezce přiblížilovali s pomocí koní. Tím ale přípravy prozatím skončily. Další práce blokuje složitá administrativa. Památkáři k výjimečné akci stále nemají potřebná povolení a letos už je nezískají.

Petr Pavelec, ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích věc popsal takto: „Slibovali jsme, že už to bude v letošním roce. Mám za to, že už nám chybí skutečně jenom krůčky, přičemž v zimě tyto kroky dokončíme a věřím, že na jaře skutečně začneme,“ dodal Petr Pavelec s tím, že během letní sezony by se lidé už mohli účastnit didaktických programů, které při rekonstrukci poběží. 

Hrad v Rožmberku nad Vltavou pochází z poloviny 13. století, patří mezi nejstarší hrady Vítkovců, předchůdců jednoho z nejvýznamnějších českých šlechtických rodů – Rožmberků. Jedná se o komplex původně dvou rožmberských hradů, tzv. Dolní hrad a Horní hrad. Z Horního hradu se zachovala pouze kamenná hláska zvaná Jakobínka. Horní část byla později upravena na letní šlechtické sídlo.

Podle Petra Pavelce bude rekonstrukce Jakobínky krajně atypická akce. Památkáři totiž věž opraví s využitím středověkých stavebních technologií. „A to nás trošku brzdí. Podařilo se nám získat potřebné finanční prostředky, máme k dispozici dotaci ve výši 6 milionů korun, což by mělo v zásadě stačit, máme k dispozici kompletně zpracované projekty. Projekt na stavbu středověkého lešení a zejména projekt na specifický středověký jeřáb,“ vysvětlil Petr Pavelec.

Vnitřek 37 metrů vysoké věže byl desetiletí uzavřený, návštěvníci tam nechodili déle než sto let. Schodiště se propadá, na prknech v patrech jsou stále zřetelné značky z opravy v 18. století. Mimořádná opatření sem návštěvníky nepustí. Andrea Čekanová, kastelánka Rožmberku uvedla: „Návštěvníci už vědí o tom, že rekonstrukce věže bude, že se připravuje. Aktivně se zajímají, dokonce někteří už projevují zájem se na věž podívat, ale bohužel, musíme je odkázat na příští období, až už věž bude skutečně připravena na ten návštěvnický provoz po rekonstrukci.“

Popraskanou přilbici věže drží pohromadě sítě a plachty, podle památkářů se už nezřítí. Kolem ní tesaři postaví repliku středověkého jeřábu. Petr Růžička, tesař a spoluautor projektu doplnil: „Bude dostatečně veliký a budeme ho tady používat ke zvedání těžkých břemen.“

Podle Petra Pavelce bude jeřáb goticko-renesanční, památkáři se inspirovali skicami Leonarda da Vinciho. „On jako mladý učeň pracoval na rekonstrukci chrámu Panny Marie ve Florencii, a tam si zakresloval všechny skvělé stavební stroje, které tam fungovaly. A podle jedné takové skici jsme připravili jeřáb, který velmi vyhovuje situaci na Jakobínce. Je to v podstatě kolos, jeřáb by měl být asi 14 metrů dlouhý a 7 metrů vysoký,“ popsal Petr Pavelec. Prostřednictvím tohoto jeřábu se bude na věž dopravovat stavební materiál. „Myslím si, že pro veřejnost, ale i pro odborníky to bude mimořádně zajímavá realizace a ve finále Jakobínka bude veřejně přístupná a kompletně opravená památka,“ doplnil Petr Pavelec.

Oprava Jakobínky si vyžádá kolem 8 milionů korun. Podílet se na ní budou vedle restaurátorů i kováři. Rekonstrukce unikátní věže potrvá pět let. Její správci ji během oprav zpřístupní jen výjimečně.

Jakobínka 60 let úředně neexistovala

Jakobínka stojí nad vltavským břehem od středověku. Téměř 60 let však formálně neexistovala. Správci ji po roce 1948 zapomněli zapsat do evidence. Když se na jejich chybu přišlo, trvalo šest let, než úředníci dokázali věž znovu „zhmotnit“. Protože ale věž dlouho nikdo neudržoval, hrozilo její zřícení.

Česká televize k záchraně Jakobínky výrazně přispěla. Sérii reportáží, které upozornily na úřední opomenutí, které téměř vedlo ke zničení památky, ocenil Syndikát novinářů spolu se sdružením ProBohemia v roce 2012 v soutěži Média na pomoc památkám. Památkáři i díky reportáži věž Jakobínku znovu „objevili“.

Oprava Jakobínky se odkládá (zdroj: ČT24)