Železná opona je stála život, železný památník je připomíná

Mikulov – Přesně před 25 lety začali lidé na Břeclavsku stříhat ostnaté dráty. Železná opona, která oddělovala svět nesvobody od svobodného Rakouska, lákala řadu lidí, kteří chtěli z komunistického Československa utéct. Ty, kteří při neúspěšném pokusu o překročení hranice přišli o život, ode dneška u Mikulova připomíná nový památník.

Třiapadesát železných stél, každá za jednu oběť železné opony. Symbolický památník doplnil Stezku svobody, která u Mikulova připomíná doby, kdy překročit hranici znamenalo vězení či smrt. Vyrostl v místě bývalé strážní věže pohraniční stráže. A taky poblíž místa, kde v roce 1950 přišli o život tři kamarádi z Bučovic. Nejmladšímu bylo 20 let.

„Je to asi nejtragičtější příběh, který se tady odehrál. Zemřeli v pasti. Byli vylákáni provokatérem, který je měl převést na druhou stranu, ale nepřevedl. Pohraničníci si na ně počíhali a spustili palbu,“ popsal publicista a spoluautor projektu Luděk Navara. Za touhu po svobodě mladí muži zaplatili životem: dva zemřeli na místě, jeden později. Pohraničníci do nich vystříleli téměř celý zásobník.

Nový památník obětem železné opony (zdroj: ČT24)

Je a dalších 50 zmařených životů teď připomíná památník navržený Tomášem Pilařem. Do každé železné stély je laserem vypáleno jedno jméno. Lidé při pokusech o přechod hranice nejčastěji umírali po střelbě pohraničníků nebo po zásahu elektrickým proudem. „Hranice se v čase měnila. Přelomem byl rok 1965, kdy byl vypnut smrtící elektrický proud. V 70. a 80. letech poměry na hranici znovu přitvrdily, ale drát už nebyl pod smrtícím proudem. Bylo v něm jen signální napětí, které mělo signalizovat narušení hranice,“ dodal Navara.

S financováním památníku za dva miliony korun pomohla Evropská unie. Nyní ještě zbývá upravit okolní terén a přidat odpočinkové prvky pro turisty a cyklisty. Stezka svobody i samotný památník jsou výsledkem činnosti sdružení Paměť. To letos v létě představilo také novou aplikaci pro chytré telefony, která popisuje příběhy spjaté se železnou oponou. Spojuje text, obraz, video a zvuk. Konkrétní příběh si mohou zájemci prostudovat na základě GPS souřadnic nebo QR kódu přímo v místech, kde se odehrál.