Wall Is Over! Lennonovu zeď v Praze přetřeli na bílo

V noci z neděle na pondělí zakryla bílá barva nápisy a obrazy na Lennonově zdi na Velkopřevorském náměstí na pražské Kampě. Jediný nápis, který zůstal, je Wall Is Over, připomínající Lennovovu píseň War Is Over. K natření Lennonovy zdi na bílo se přihlásila streetartová skupina Pražská služba. Podle ní se jedná o studentský streetartový projekt na počest a v rámci oslav 17. listopadu s odkazem na Johna Lennona. Záhy po přetření na bílo se na zdi začaly objevovat nové nápisy. Řád Maltézských rytířů, kterému zeď patří, ráno podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Po komunikaci se studenty ale trestní oznámení kvůli vandalismu už stáhl.

„Před 25 lety jedna velká totalitární zeď padla. Projektem Wall is over! odkazujeme zejména k těmto revolučním událostem. Studenti uměleckých škol tímto vyjadřují vzpomínku k 17. listopadu a poskytují volný prostor novým vzkazům současné generace,“ píše se v prohlášení streetartové skupiny Pražská služba, které má ČT k dispozici.

Nápis parafrázuje název skladby Happy Xmas (War Is Over), tedy Šťastné Vánoce (Válka skončila), kterou nahráli John Lennon s Yoko Ono v roce 1971. 

„Zeď na Velkopřerovském náměstí sloužila od 70. let jako ilegální prostor pro reflexi protirežimního protestu. Trvale se na ní měnily vzkazy, básně a obrazy vyjadřující nesouhlas s totalitárním systémem. Po zavraždění Johna Lennona se z ní stal neoficiální pomník vzdávající pietní hold památce jeho pacifistickému a idealistickému myšlení. Zeď byla režimem několikrát přebarvena, nikdy však čistý nátěr nevydržel dlouho a její plocha se opět rychle začala svévolně proměňovat,“ píše se dále v prohlášení streetartové skupiny Pražská služba. Pražská služba se k natření Lennonovy zdi na bílo přihlásila, protože podle ní média akci dezinterpretují. Prohlášením se ji snaží uvést na pravou míru.

„Ráno jsme se domnívali, že jde o vandalismus. Je škoda, že se na nás neobrátili předem, mohli jsme tomu nedorozumění předejít,“ řekl mediální zástupce řádu Maltézských rytířů Michal Peterka. Zdroj blízký řádu potvrdil, že u zástupců řádu vyvolala celá událost rozruch a jsou událostí pobouřeni. Tím více, že se nápis objevil v předvečer 17. listopadu.

Podle mluvčího pražské policie Tomáše Hulana by nicméně šlo maximálně o přestupek, a to buď proti občanskému soužití, nebo proti majetku. O trestný čin sprejerství se prý nejedná, zeď je k němu v podstatě určena. „Praha 1 proti sprejerství bojuje, ale Lennonova zeď má svoji symboliku. Je to takové sprejerství naruby,“ řekla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Od sedmdesátých let byla Lennonova zeď nazývána Zeď nářků, objevovaly se na ní křídou psané básničky. V prosinci 1980 někdo v reakci na zastřelení Johna Lennona využil prázdnou kamennou desku, která v minulosti zřejmě sloužila jako součást veřejného vodovodu, k vytvoření památníčku. K tomuto symbolickému hrobu nosili lidé květiny a svíčky a brzy se na okolní zdi začaly objevovat graffiti inspirované Johnem Lennonem a útržky textů písní hudební skupiny Beatles. Pokaždé, když byla kolem zdi zjitřená atmosféra, režim ji nechal přemalovat - na bílo nebo na zeleno. Netrvalo ale dlouho a zeď opět pokryly stížnosti na režim, malůvky, vzkazy a graffiti.

V roce 2000 přetřeli zeď na zeleno umělci ze skupiny Rafani

Velmi podobná akce umělců ze skupiny Rafani se uskutečnila v prosinci roku 2000. Tehdy ale nebyla Lennonova zeď přetřena na bílo, ale na zeleno. Skupina o plánované akci s řádem Maltézských rytířů sice jednala, ale nakonec jej obešla a svůj nápad přesto uskutečnila. Za trest museli poté členové Rafanů zaplatit opravu.

Rafani tehdy umístili na zelenou zeď nápis láska. I jejich činem se mohl inspirovat tvůrce nového nátěru zdi, který umístil do středu název Wall is over.

„Udělali jsme to jako manifest po tom, co jsme s řádem Maltézských rytířů byli ve spojení, i když s tím ne úplně souhlasili. Dá se možná říci, že jsme je trochu obešli. Tehdy to pro nás mělo široký kritický obsah. Upozornili jsme na to, že Lennonova zeď byla po rekonstrukci uměle vytvořena, představovala nepravou modlu. Snažili jsme se poukázat na falešné symboly tím, že to bylo hlavní místo, kam se vodili turisté,“ říká jeden ze členů umělecké skupiny Rafani Luděk Rathouský.

Naráží na to, že se po revoluci rozhodl řád Maltézských rytířů chátrající zeď opravit. Portrét Lennona se však na zeď vrátil prostřednictvím malíře Františka Flašara. Rafanům tehdy vadilo, že zeď už nebyla autentická.

„Je důležité, že jsme se k tomu činu přihlásili. Poté jsme museli zaplatit i rekonstrukci zdi do původní podoby okrovou barvou,“ doplňuje Rathouský. Ani tento nátěr na zdi dlouho nevydržel.

V roce 1988 byla zeď zdrojem roztrpčení pro tehdejší komunistický režim Gustáva Husáka. Mladí Češi na zmíněnou zeď psali stížnosti, a to bylo důvodem srážek stovek studentů a tajných policistů poblíž Karlova mostu. Pohyby těchto studentů byly následně popisovány jako lennonismus a československé státní orgány tyto lidi připodobňovaly k alkoholikům, mentálně postiženým, sociopatům a agentům západního světa.

Zdroj: Wikipedie

Po přelomu století se zeď stala turistickou atrakcí a navštěvují ji zástupy turistů. Původní idealistické nápisy začaly vytlačovat vzkazy všeho druhu.

Podívejte se, jak vypadá Lennonova zeď (zdroj: ČT24)