Tunel Blanka by se mohl otevřít v březnu, tvrdí Krnáčová

Praha – Nastupující pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) by tunel Blanka ráda otevřela v březnu. Již ohlášený prosincový termín se podle ní kvůli bezpečnostním prověrkám nestihne. Budoucí první žena pražské radnice to uvedla pro rádio Impuls. Metrostav tvrdí, že s termínem otevření komplexu v prosinci se při stavbě nikdy neoperovalo. Počítalo se prý vždy s dubnem příštího roku. Současný náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) ale považuje odsun termínu otevření tunelu za nepřijatelný. Je sice třeba dodržet veškerá bezpečnostní opatření, není ale možné spojovat funkčnost komplexu s vodou na dně šachty, kde jsou kabely ve vzduchu.

„Jedná se o určitou kabeláž, která je momentálně ve vodě, a to je třeba odstranit. To může zkratovat a je nebezpečné pustit kohokoliv do toho tunelu. Pakliže toto nebylo odstraněno a možná ještě další nějaké technické nedostatky, tak tam opravdu nikdo nebude vpuštěn z bezpečnostních důvodů,“ řekla Krnáčová ve vysílání rádia. Problémy jsou podle ní ještě následkem zvednuté spodní vody po povodních.

Vedení hlavního města tento týden oznámilo, že chce po firmě ČKD Praha DIZ, aby zrychlila kontrolu technologií v Blance. Podle města postupuje pomalu. Firma, která buduje v tunelu technologické vybavení, ale tvrdí, že je nutné dodržet pořadí zkoušek. Na práce nasadila desítky lidí. Poslední kontrolní den se uskutečnil ve středu.

Adriana Krnáčová: „Já neslibuju nic. Určitě si nechám předložit technickou zprávu a pak se rozhodne rada kdy. Březnový termín vidím jako reálný.“

Firma ČKD Praha DIZ již dříve pouze uvedla, že 7. listopadu dostala pokyn k zahájení komplexních zkoušek. Realizace stavební části tunelu skončila už koncem září, firmě Metrostav to nařídil rozhodčí soud, na který se firma společně s městem v minulosti obrátily. Kvůli tomoto sporu dostavba Blanky několik měsíců stála.

Nouza: Dodavatel je povinen spustit provoz co nejdříve

Nouza se podle svých slov dohodl s dodavatelem technologické části na zahájení provozu 2. prosince. Podmínkou bylo provedení všech zkoušek a náležitostí. Ty podle něj běží dle dohody, proto nevidí důvod pro odsouvání otevření tunelu. „Pro mě skok z prosince do března je nepřijatelný. Je potřeba, aby tunelový komplex začal fungovat co nejdříve,“ prohlásil.

Pokud podle něj dodavatelé obhajují vodu v šachtě tím, že tam natekla v roce 2013, je to přinejmenším nešťastné. S Krnáčovou se chce náměstek Nouza osobně pobavit o tom, aby Praha jako investor tlačila na dodavatele, což se prý v minulosti nedělo.

Krnáčová na Nouzovo vyjádření reagovala tím, že Metrostav nikdy se spuštěním provozu tunelu v prosinci 2014 nepočítal. „Pan Nouza není technolog. I pan Pavel Polák, mluvčí společnosti Metrostav, dnes znovu potvrdil, že s termínem v prosinci se nikdy neoperovalo,“ prohlásila Krnáčová pro ČT. Naznačila, že o prosinci se začalo hovořit až před komunálními volbami, považuje to za předvolební tah pražské TOP 09.

Tunel Blanka, jehož výstavbu zadalo někdejší vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS), měl původně sloužit už v roce 2011. Na začátku letošního října se otevřel Trojský most přes Vltavu, který je součástí tunelového komplexu. Náklady na stavbu se v průběhu let zvýšily o několik miliard korun, nyní jsou vyčísleny asi na 37 miliard. Problematické faktury řešil arbitrážní soud.