Lázně Velichovky obnoví provoz v březnu

Lázně Velichovky – Fungovaly téměř 120 let a léčili se tam pacienti s pohybovými obtížemi. Kvůli zadlužení ale nakonec v létě 2013 lázně ve Velichovkách skončily. Jejich smutný osud se ale nakonec podařilo zvrátit. Lázně mají nového majitele a během pár měsíců obnoví provoz. Majitel, skupina Karsit Holding z Jaroměře, budovy opravuje a pro počáteční provoz plánuje poskytovat péči až 180 pacientům. Starat se o ně bude 70 zaměstnanců.

Lázně Velichovky se mají znovu otevřít (zdroj: ČT24)

Lázně už nabírají první zaměstnance. Zatím tam pracuje dvanáct lidí, částečně už například funguje kuchyň. Podle kuchaře Martina Cinka v současné době vaří pro jednu místní firmu, zatím asi 150 jídel. Pokud všechno půjde podle představ nového majitele, denně by se v lázeňské jídelně mohlo do budoucna stravovat až 500 lidí.

V kuchyni už pomáhá i Anna Ptáčková, která v lázních od padesátých let dělala servírku. Anna Ptáčková teď k obnově provozu uvedla: „Jsem za to strašně ráda, že se to otevře. Každého půjdu osobně přivítat.“ Martin Dürrer, dočasně pověřený vedením lázní Velichovky k přijímání pracovníků uvedl: „Snažíme se nabrat ty zaměstnance, kteří zde pracovali, o práci zde je zájem a samozřejmě děláme výběr podle toho, jak se také zaměstnanci dříve chovali k našim hostům.“ Podle Martina Dürrera mají už lázně naplněny jak nedostatkové funkce fyzioterapeutů, tak masérů. Hledají ještě sekundárního lékaře.

Rekonstrukce budov lázní

Část lázní už je zrekonstruovaná, další prostory na to teprve čekají. Podle Martina Dürrera, který je dočasně pověřený vedením lázní Velichovky, se opravuje Společenský dům, kde se měnila střecha, opravovaly se fasády, bude se vybavovat novým nábytkem. Opravuje se také budova Zimních lázní, provizorně je opravena střecha na Masarykově domově tak, aby se mohlo pracovat v interiérech. 

Lázně a život v obci

Starosta Velichovek Josef Karel (nestr.) uvedl, že za poslední tři roky v obci lázeňský život ustal, což dopadlo mj. i na místní podnikatele: „My jsme byli zvyklí, že tady byly lázně, že se tady pohybovala spousta lidí, takže ten život najednou skončil. Obec byla pustá, prázdná, a nikde nic.“ Obnovu provozu v lázních proto starosta vítá: „Už aby to bylo, zcela určitě. Já to vítám. A čím dřív, tím líp.“

Starosta Josef Karel dále připomněl, že Velichovky v uplynulých letech přišly o příjem z lázeňských poplatků. „Za ty tři roky můžeme odpočítat tři miliony ztrátu, což je v našem rozpočtu – desetimilionovém příjmu – podstatná část. Takže spousta věcí se musela odložit a spousta věcí se zatím neudělala,“ dodal starosta Josef Karel.

Mise Velichovky

Lázně Velichovky jsou známé i z historie – hrály důležitou roli na samém konci 2. světové války na našem území. Při tzv. misi Velichovky měli američtí vojáci předat kapitulaci podepsanou v Remeši německému polnímu maršálovi Ferdinandu Schörnerovi, veliteli armády Střed. Američanům se tehdy podařilo sestavit konvoj, který z Plzně dorazil do Velichovek, a jednání s maršálem proběhla úspěšně. Jednání skončila 8. května 1945 kolem jedenácté dopoledně. Poté se Američané otočili zpět do Plzně, aniž by Sověti o jejich přítomnosti měli tušení.

Obnova provozu lázní

Podle Martina Dürrera, který je dočasně pověřený vedením lázní, už ve Velichovkách získali povolení k těžbě léčebné rašeliny. Teď se taky řeší povolení lázeňské léčebně-rehabilitační péče a budou jednat s pojišťovnami. Právě pojišťovny by měly lidem hradit delší pobyty než doteď. V mnoha případech místo tří týdnů čtyři. Minulý týden to schválila sněmovna. První lázeňští hosté by se ve Velichovkách měli začít léčit počátkem března.