Miliardové výzkumné centrum ICRC omezí záběr

Brno – Omezit nepotřebné programy a vymyslet, kde dál sehnat peníze na provoz. Úkoly, které stojí před vedením Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně. Vedení výzkumné instituce chce taky omezit spolupráci s americkou klinikou Mayo.

„Zjistili jsme, že naši koncentraci na Mayo Clinic by bylo vhodnější rozvolnit a víc se soustředit i na naše partnery v Evropě,“ potvrdil ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny Martin Pavlík s tím, že by spolupráci s partnerskou klinikou rádi revidovali. Na Mayo Clinic už ředitel poslal oficiální dopis a nyní čeká na odpověď. Jasno chce mít v řádu týdnu, respektive do konce roku. Klinika Mayo měla centru zajistit přístup ke špičkovému výzkumu, výměnou za to musí ICRC ročně platit 40 milionů korun.

Celé ICRC nyní čeká restrukturalizace. Úspěšné výzkumné programy dostanou prioritu, ostatní budou zrušeny. „Například program Neuro 4, který byl zaměřen na výzkum roztroušené sklerózy, fakticky nikdy ani nezačal existovat, v reálu na výzkum nedošlo. Takže je nasnadě, že tento program zrušíme,“ přiblížil Pavlík.

O centru ICRC hovoří ředitel nemocnice Martin Pavlík (zdroj: ČT24)

O omezení záběru vědeckého centra se mluví už od letošního léta. Svoji nespokojenost s projektem vyjádřila i Evropské komise, která centrum za téměř pět miliard korun pomáhala financovat. Varovala, že v současné podobě je ICRC do budoucna neudržitelné. Laicky řečeno – proinvestované peníze zdaleka neodpovídají výsledkům.

Jak dál?

Omezení záběru ICRC podpořil jak Brusel, tak i ministerstvo zdravotnictví a především sama nemocnice U sv. Anny, pod kterou centrum spadá. Ta je jednou z nejzadluženějších nemocnic v Česku, její závazky se letos na jaře pohybovaly kolem jedné a půl miliardy korun. ICRC znamená pro zadluženou nemocnici obří závazek. Sama nemocnice přitom musela nasadit významná úsporná opatření, v jejichž rámci jsou postupně propuštěny více než dvě stovky z tří tisíc zaměstnanců.

„Nejdůležitější je udržet financování projektu po dobu tzv. nutné udržitelnosti, což pro nás znamená 5 let poté, co skončí evropské subvence. Pak budeme žádat národní program udržitelnosti, ze kterého by se snad dalo financovat až 60 procent potřeb centra,“ uvedl Pavlík s tím, že zbytek by mohly pokrýt mezinárodní granty. „Zatím velmi hrubý odhad je asi 250 milionů korun na roční provoz,“ upřesnil ředitel.

ICRC

Mezinárodní centrum klinického výzkumu funguje od roku 2012 a věnuje se mimo jiné hledání nových léčebných metod srdečních a nervových onemocnění. Strategickými partnery projektu jsou Mayo Clinic (největší centrum lékařského výzkumu na světě), Minnesota Partnership for Biotechnology and Medical Genomics (největší biotechnologický cluster v USA) a široké spektrum evropských center. Špičkový lékařský výzkum se opírá o nejnovější poznatky z oblastí biomedicínského inženýrství, farmakologie, bio- a nanotechnologií či molekulárního zobrazování. Těsné propojení výzkumu s lékařskou péčí má umožnit rychle přenášet výsledky bádání do klinické praxe.

Areál ICRC má 24 000 metrů čtverečních, do přípravy projektu se zapojilo více než 300 odborníků různých profesí z více než deseti států. Centrum stálo zhruba 4,6 miliard korun, spolufinancuje ho i Evropská unie. V ICRC pracuje více než 400 zaměstnanců, z toho přibližně 350 odborníků působí v 17 mezinárodních vědeckých týmech.