V kauze jízdenek pro dopravní podnik stíhá policie další osobu

Praha – V kauze jízdenek pro dopravní podnik policie od konce října stíhá dalšího člověka. Obviněný údajně kontroloval vyvádění peněz z dopravního podniku v souvislosti s plněními poskytovanými za služby dodávané podniku tiskárnou Neograph.

Podle serveru lidovky.cz je stíhaným někdejší poradce dopravního podniku Jan Valtr, kterého kriminalisté považují za pravou ruku podnikatele Iva Rittiga.

Ke dnešnímu dni je v kauze obviněno 11 lidí, všichni jsou stíháni na svobodě, řekl státní zástupce Adam Borgula s tím, že nového obviněného tento počet nezahrnuje. Původně bylo obviněno 12 lidí, jeden z nich ale zemřel.

Kontrakt dopravního podniku na výrobu jízdenek s firmou Neograph zkoumá justice už dlouho. Zprostředkovala jej společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů, kterou zastupoval obchodní partner podnikatele Iva Rittiga Petr Kmeť. Tiskárna Neograph, kterou podle kriminalistů prostřednictvím někdejšího jednatele Neographu Jana Janků fakticky řídili Rittig, jeho právník David Michal a advokát Marek Stubley, údajně Kmeťově firmě odváděla 17 haléřů z každé jízdenky.

Podle Nadačního fondu proti korupci končily tyto peníze pravděpodobně u Rittiga. Dopravní podnik ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 dodává jízdenky Státní tiskárna cenin.

O CO V KAUZE JDE?

Případ se týká kontraktu na výrobu jízdenek, který uzavřel pražský dopravní podnik s firmou Neograph. Smlouvu zprostředkovala společnost Cokeville Assets z Panenských ostrovů zastupovaná Peterem Kmeťem.

Tiskárnu Neograph ovšem podle kriminalistů prostřednictvím Jana Janků fakticky řídili Rittig, Michal a Stubley. Firmě Cokeville Assets údajně odváděla z každé vytištěné jízdenky 17 haléřů. Nadační fond proti korupci se domnívá, že tyto peníze končily na účtech Ivo Rittiga. V případě prokázání viny hrozí obviněným tři až osm let vězení či propadnutí majetku.

Kauzu objevil před více než dvěma lety pořad Reportéři ČT. Jak přesně putovalo oněch 17 haléřů z pražského dopravního podniku až na Panenské ostrovy, si můžete přečíst zde.

Dopravní podnik hlavního města Prahy ukončil smlouvu s firmou Neograph v roce 2011. Od roku 2012 mu jízdenky dodává Státní tiskárna cenin.