Hazard na Praze 1 zájem nevzbudil, účast v referendu byla mizivá

Praha – Obyvatelé Městské části Praha 1 dnes nevyjádřili výrazný zájem ovlivnit osud provozoven s videoloterijními automaty ve svých ulicích. Během dnešního referenda přišlo hlasovat pouze 6,4 %, přitom k uznání výsledku je zapotřebí účast minimálně 35 % oprávněných voličů. Podle přípravného výboru referenda však tamní politici přislíbili, že verdikt referenda vezmou v potaz i v případě nízké účasti.

Oficiálně je výsledek neplatný, nicméně lidé, kteří přišli, se vyjádřili jasně - pro zákaz se vyslovilo 1347 lidí, proti jenom 33. „Bylo by potřeba více než pětkrát tolik hlasů, aby bylo referendum závazné,“ uvedla mluvčí městské části Veronika Blažková. Nízká volební účast nebyla pro přípravný volební výbor překvapení. Původní záměr byl, že se referendum odehraje spolu s volbami do zastupitelstva začátkem října, zastupitelstvo ale nestihlo zákonnou lhůtu pro vyhlášení, a tak mohli lidé vyjádřit svůj názor až dnes. Hlasovací místnosti byly otevřeny od dvanácté hodiny a uzavřely se v osm večer.

Dopad referenda je tak nyní nejistý. „Máme od všech politiků, kteří sedí i v současném zastupitelstvu nahrané na video, že budou brát výsledky referenda v potaz, i když bude nízká účast,“ řekl Ondřej Černoš, člen přípravného výboru referenda.

Znění otázky referenda

Souhlasíte s tím, aby Městská část Praha 1 učinila veškeré kroky vedoucí k zákazu provozování loterií a sázkových her, zejména výherních hracích přístrojů a interaktivních videoloterijních terminálů a jiných obdobných přístrojů uvedených v § 2 písm. e), g), j), l), m) bodu 2 a n) a § 50 odst. 3 zákona o loteriích a jiných podobných hrách, a to na celém svém území?

Základním účelem referenda bylo zakázání provozu videoloterijních terminálů a jiných elektronických her. Návrh se netýkal klasických kasin s živou hrou. „Tím zaniknou herny a přitom bude možná existence opravdových kasin, jejichž existence v počtu jednotek kusů patrně k centru významného evropského města patří,“ psal přípravný výbor referenda. Vedení radnice zároveň tvrdilo, že na území Prahy 1 už fungují pouze klasické herny.

Vydáno pod