Z náměstka primátorem. Plzeň povede Zrzavecký

Plzeň – Lídr plzeňské ČSSD Martin Zrzavecký, kritizovaný za neodstatečné vzdělání - je vyučený zámečník, povede v dalších čtyřech letech radnici. V dnešní tajné volbě bez protikandidáta získal 28 hlasů od 46 přítomných zastupitelů. V minulém volebním období zastával Zrzavecký funkci náměstka pro ekonomiku tehdejšího primátora za ODS Martina Baxy. K dosavadní koalici ČSSD a ODS se nově přidají také lidovci a Občané patrioti. Koalice má v zastupitelstvu 27 ze 47 hlasů. Těsný vítěz voleb ANO je v opozici.

Primátor Zrzavecký: S ANO jsme se nedokázali dohodnout (zdroj: ČT24)

Podle Zrzaveckého se musí nově sestavená koalice zaměřit zejména na přípravu na čerpání peněz z nového plánovacího období EU, nový způsob fungování městské policie či posílení kapacit v domech se zvláštním režimem. Mezi úkoly nových zastupitelů podle něj patří také zřízení odstavných parkovišť na hranicích města, pokračování ve stavbě západního okruhu a zahájení první etapy východního okruhu, stavba tramvajové tratě na Borská pole či oprava kulturního domu Peklo.

„Do roka a do dne“ slíbil dnes primátor zastupitelům jednak vyřešení bezdomovectví v centru města a problémů v MHD, ale i řešení černých skládek, novou koncepci sportu podporující sportování dětí a rozšíření provozní doby mateřských škol do 18:00.

Plzeňské volby vyhrálo s těsným výsledkem hnutí ANO, následované druhou ODS a třetí ČSSD. Všechny tři strany mají po deseti mandátech. Koaliční lidovci, kteří se do zastupitelstva dostali po čtyřleté pauze, mají tři mandáty, Občané patrioti čtyři. Do opozice zasednou společně s ANO také komunisté a TOP 09, kteří mají po pěti mandátech. Nově bude na radnici sedět pět náměstků primátora, o jednoho víc než dosud.

Plzeň má sociálnědemokratického primátora po 76 letech. Posledním sociálním demokratem v čele města byl v letech 1919 až 1938 úspěšný starosta Luděk Pik. Naopak ODS dnešní volbou Zrzaveckého ukončila dvacetileté období, kdy měla po roce 1989 primátora.  

Zpočátku ale Zrzavecký jednal s hnutím ANO a chtěl vytvořit obdobu vládní koalice, tedy spolupráci sociální demokracie, ANO a lidovců. „Bohužel v průběhu jednání se ukázalo, že se nedokážeme na některých věcech dohodnout, tak se hnutí ANO i my vydali vlastní cestou,“ dodává primátor.

Plzeň má po dnešku nejen nového starostu, ale i městskou radu:

  • dosavadní primátor Martin Baxa (ODS) - náměstek pro kulturu, cestovní ruch, památky a projekt Evropské hlavní město kultury 2015
  • Pavel Kotas (ČSSD) - ekonomický náměstek  
  • Petr Náhlík (KDU-ČSL) - náměstek pro dopravu a životní prostředí 
  • Pavel Šindelář (ODS) - stejně jako v minulém období technický náměstek
  • Eva Herinková (ČSSD) - náměstkyně pro školství a sociální věci
  • Helena Matoušová (ODS) - radní pro nakládání s majetkem
  • Michal Dvořák (Občané patrioti) - radní pro podporu podnikání a pro sport; do dnešního dne aktivní prvoligový hokejista 
  • David Šlouf (ODS) - radní pro správu městských nemovitostí; nebude uvolněný a nebude pobírat plat
  • Roman Zarzycký (ANO) - placený předseda kontrolního výboru
  • Jiří Kuthan (ČSSD) - předseda výboru pro zadávání veřejných zakázek

Od sametové revoluce je Zrzavecký celkově osmým primátorem Plzně. V roce 1990 se do čela města postavil na devět měsíců Stanislav Loukota, do prosince 1994 pak vedl město čtyři roky Zdeněk Mraček nominovaný Občanským fórem. Od prosince 1994 stáli v čele magistrátu občanští demokraté Zdeněk Prosek, Jiří Šneberger, Miroslav Kalous, Pavel Rödl a Martin Baxa.