Vimperský zámek získá NPÚ, slibuje opravu

Vimperk (Prachaticko) – Národní památkový ústav převezme od příštího roku vimperský zámek. Smlouvu o převodu s ním uzavřela Správa NP a CHKO Šumava, pro kterou byla péče o památku příliš nákladná. Protože je dohoda hotová a podepsaná, již nehrozí, že by parková správa zámek raději prodala – tomu se památkáři intenzivně snažili zabránit. Nyní chystají rekonstrukci zámku, začít má již na jaře.

Vimperský zámek čeká převod na NPÚ a oprava (zdroj: ČT24)

Vimperský zámek vymění majitele již podruhé od roku 1990. Zprvu patřil městu, před dvaceti lety ho ale za 7 milionů korun zakoupila správa Národního parku Šumava jako své sídlo. Nyní je připraven převod na NPÚ. „Od 1. ledna 2015 bude Vimperk definitivně v majetku Národního památkového ústavu,“ řekl ředitel budějovického pracoviště NPÚ Petr Pavelec.

V současnosti je zámek ve špatném stavu, přístupné je pouze muzeum. Objekt dlouho chátral, dovnitř se při deštích valila voda, omítky opadávaly. Památkáři nyní chystají rozsáhlou opravu. Potrvá pět let a vyžádá si přes sto milionů korun, zčásti ji zaplatí správci evropských fondů.

Z historie vimperského zámku:

  • založen jako hrad ve druhé polovině 13. století na místě staršího hradiště
  • mezi lety 1698 a 1948 patřil Schwarzenbergům
  • poslední stavební úpravy jsou z roku 1857
  • od roku 2010 je národní kulturní památkou

Šumavská parková správa přemístila své sídlo ze zámku po pouhých čtyřech letech od nastěhování. Od té doby patřila památka k nepotřebnému majetku. „Naše role je chránit přírodu, není naše role starat se o národní kulturní památku,“ poukázal ředitel Správy NP a CHKO Šumava Pavel Hubený. Správa ale dlouho váhala, jak s ní naložit. Uvažovala i o prodeji, proti kterému se ostře stavěli památkáři. Poslední tři roky ministerstva životního prostředí a kultury řešila převod zámku a s postupnými změnami ministrů i ředitelů parku se měnily plány na jeho využití.