Pražská koalice si rozebrala magistrátní výbory

Praha – Strany budoucí pražské koalice se dohodly, která povede jaký z jedenácti magistrátních výborů. ANO povede mimo jiné výbor pro infrastrukturu, ČSSD finanční výbor a Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) bezpečnostní. Zástupci stran dnes rovněž řešili způsob, jakým bude koalice jednat a hlasovat. Předsedu kontrolního výboru chce budoucí primátorka Adriana Krnáčová nabídnout České pirátské straně.

Obsazení předsednických křesel ještě není kompletně dokončeno. ANO připadne výbor pro životní prostředí a infrastrukturu - jméno předsedy zatím oznámeno nebylo - a také výbor pro kulturu a památkovou péči, který povede Eliška Kaplicky. Výboru pro dopravu a evropské fondy bude předsedat Jarmila Bendová, zastupitel Patrik Nacher zasedne v čele výboru pro školství a Antonín Lébl (všichni ANO) bude předseda výboru pro sport a volný čas.

Sociální demokraté povedou finanční výbor, jehož předsedou bude lídr ČSSD Miloslav Ludvík. Své kandidáty nemá ČSSD vybrané pro majetkový výbor a správu městských podílů a výbor pro územní plán a rozvoj.

„My zatím máme dohodnuté, které budeme mít výbory, ale na našem zastupitelském klubu je budeme teprve obsazovat,“ řekl lídr Trojkoalice Petr Štěpánek. Trojkoalice povede výbory správy a samosprávy, zdravotnictví a bydlení a bezpečnostní výbor.

Kontrolu by měli obstarat Piráti

Kontrolní výbor chce hnutí ANO nabídnout Pirátům. Obvykle křeslo předsedy tohoto výboru obsadí zástupce nejsilnější opoziční strany, kterou je nyní v Praze TOP 09. „Upřednostňuji je z osobních důvodů, protože s Piráty jsem v minulosti již pracovala a velice si vážím jejich schopnosti jak analytické, tak v oblasti IT i jejich sklonu k transparentnosti,“ uvedla Krnáčová. Představitelé opoziční TOP 09, ODS ani KSČM v čele žádného z výborů neusednou.

Koalice v Praze má o rozdělení výborů jasno (zdroj: ČT24)