Značení zimní výbava silničáři umisťují pozvolna

Praha - Od prvního listopadového dne až do konce března musí opět řidiči dodržovat značku „zimní výbava“. V místech tohoto značení mají povinnost mít zimní pneumatiky bez ohledu na počasí. Podle zákona musí mít auto nazuty zimní pneumatiky, ještě pokud se pohybuje na vozovce se sněhem nebo ledem. V Krkonoších už značky rozmístili, mnohde ale zatím nejsou a podle silničářů ani nebudou.

Při ignorování zákona hrozí řidiči bloková pokuta do 2 tisíc korun, ve správním řízení pak ve výši 1,5 až 2,5 tisíce korun. Každoročně se ale pojišťovny setkávají s desítkami případů, kdy nevhodné obutí představuje hlavní příčinu vzniku škody. Pojišťovna vždy řeší, zda nehoda vznikla v souvislosti s technicky či typově nevyhovujícími pneumatikami. Způsobí-li nehodu vozidlo provozované na nevhodných pneumatikách, pak u havarijního pojištění může dojít ke krácení pojistného plnění. U povinného ručení pak může pojišťovna vyplacené plnění vymáhat po viníkovi.

Přitom ještě na konci října mělo podle průzkumu jednoho specializovaného obchodu na zimní pneu přezuto pouze kolem 62 procent řidičů. Za nízkým číslem by mohl stát dosavadní teplý průběh podzimu. Řada řidičů přezuje až v průběhu listopadu nebo později, podle aktuálního počasí.

Značka zimní výbava půjde na silnice podle uvážení silničářů (zdroj: ČT24)

Průzkum další pojišťovny ukázal, že čtvrtina řidičů netuší, jaká je minimální přípustná hloubka vzorku na zimních pneumatikách. „Čeští řidiči mají svůj názor na čas, kdy gumy měnit. Jen třicet tři procent z nich nechává měnit pneumatiky podle data uvedeného v zákoně. Více než polovina nechává přezout auto podle počasí, tedy i dříve než k 1. listopadu. Necelá desetina řidičů čeká na špatné počasí a jedno procento na první sníh,“ dodal mluvčí pojišťovny Jiří Cívka.