ČSSD se pře o Moravskou Ostravu. Její část neuznává dohodu s Ostravakem

Ostrava - Zatímco o řízení ostravského magistrátu je už jasno, koaliční dohodu podepsalo vítězné ANO s ČSSD a lidovci, v některých městských obvodech strany stále o vládě jednají. Lídři budoucí koalice velké radnice se totiž nezavázali k tomu, že musí tento vládní model uplatňovat všude, kde to jde. Zatím se dohodli na Jihu a v Porubě. V centrálním obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a také ve Slezské Ostravě už minulý týden vznikla dohoda Ostravaka s komunisty a ČSSD. ANO tam má skončit v opozici. Sociální demokraté se ale teď nemohou mezi sebou dohodnout, jestli dohodu v centrálním obvodu nezruší.

„Podle mne ta dohoda platí,“ řekl včera lídr Ostravaka Lukáš Semerák k podepsanému paktu s komunisty a socialisty v Moravské Ostravě, kde Ostravak volby vyhrál. „Koalice je podepsaná, nepředpokládáme, že by se na tom něco měnilo,“ uvedl dnes i současný místostarosta obvodu Dalibor Mouka z hnutí Ostravak. Právě na vládě v tomto obvodu zkrachovala původní dohoda s ANO, která posílala po dvanácti letech do opozice socialisty.

Problém dohody s Ostravakem - neuzavřel ji lídr

Sociální demokraté jsou po nakonec úspěšném vyjednání koalice na velké radnici, ale také na Jihu a v Porubě, rozpolceni. Tomu, že by mohli od smlouvy v Moravské Ostravě a Přívozu odstoupit, nahrává to, že ji podepsala dvojka tamní kandidátky Lucie Feiková, i když lídrem je Jana Vajdíková. Šest zastupitelů ČSSD Moravské Ostravy je rozděleno na stejně početné tábory. Feiková by raději chtěla koalici s Ostravakem, Vajdíková podle informací České televize preferuje stejnou vládu jako na magistrátě. Feiková se teď k tomu odmítla vyjadřovat, Vajdíková se od dohody, kterou kolegyně podepsala, distancuje. „Co se týče Moravské Ostravy, stále vyjednáváme s ostatními stranami. Vnitrostranické záležitosti řešíme, závěry zatím nejsou. S těmi, kteří podepsali dohodu s hnutím Ostravak a KSČM, jsem ještě ani nehovořila,“ uvedla Vajdíková.

Obdobnou koalici, jaká bude na magistrátě, preferují i vůdci ANO a ČSSD, kteří Ostravaka z vedení obvodu vyloučili hned po volbách. „Nebudeme ale nikoho do ničeho tlačit. jde pouze o doporučení,“ řekl lídr ČSSD Lumír Palyza a pravděpodobně budoucí první náměstek ostravského primátora za hnutí ANO Tomáše Macury.

Vnitrostranické jednání ČSSD rozhodne

Zatímco situace v Moravské Ostravě je ve vývoji, dohodu mezi Ostravakem, ČSSD a komunisty ve Slezské Ostravě nikdo nezpochybňuje. O tom, s kým budou vládnout centrálnímu obvodu, mají sociální demokraté jednat ještě v pátek večer.

Povolební jednání o vládě na magistrátu zažila dva velké zvraty. Nejprve se dohodlo vítězné ANO s Ostravakem a lidovci. ČSSD byla v tu chvíli ze hry. Pak se Ostravak v reakci na „zradu“ v Moravské Ostravě domluvil s komunisty a sociálními demokraty bez ANO. Sociální demokraté se krátce na to naštvali na Ostravaka, který si bez nich rozdělil s ANO posty v Porubě. Výsledkem je koalice ANO a ČSSD s lidovci. Lídr ANO i šéf hnutí Andrej Babiš přitom na začátku vyjadřovali pochybnosti o důvěryhodnosti ostravské ČSSD, mimo jiné kvůli tomu, že její někteří čelní představitelé včetně Palyzy jsou spojováni s korupční kauzou lobbisty Martina Dědice.

Podle politologa Tomáše Jarmary to je zklamání pro mnohé voliče, kteří doufali, že ostravskou radnici převezme nová politická garnitura.