Z hrobů mizí výzdoba, zloději ji rychle přeprodají

Pardubice – Kromě lidí, kteří si přicházejí připomenout zemřelé, míří o dušičkovém víkendu na hřbitovy také ti, kteří přicházejí krást. Využívají tlačenic, neopatrnosti pozůstalých, množství aut zaparkovaných u hřbitovů, někteří potom neváhají krást věnce, které lidé již položili na hroby, a znovu je prodávat.

Z hrobů mizí výzdoba, někteří zloději ji prodávají znovu (zdroj: ČT24)

Mezi hroby se o dušičkách pohybují kapsáři, zloději, kteří kradou věci, které si pozůstalí při upravování hrobů odloží na lavičku, nejčastěji však kradou věci přímo z hrobů. Věnce či svíčky se potom často dostávají do rukou dalším návštěvníkům hřbitova. „Byla tady jedna ženská, docela šikovná byla. Demontovala to a zase to zpátky prodávala,“ popsala trhovkyně Naděžda Pospíšilová, která před dušičkami prodává výzdobu u pardubického hřbitova. Někteří zloději ale raději odnášejí předměty ukradené z hrobů do sběrny.

Zejména obecní policie se pokoušejí hřbitovní kriminalitu snížit hlídkováním mezi hroby. Jednoho zloděje se pardubickým strážníkům podařilo s pomocí všímavých lidí dopadnout. „Sešlapával lampičky a cpal si je do igelitové tašky,“ popsala mluvčí městské policie Leona Barešová. Chrudimská městská policie potom osadila hřbitov fotopastmi. I když ale automatický fotoaparát zaznamenal muže a ženu během krádeže květin, odhalený recidivista nakonec k úžasu pozůstalých vyvázl bez trestu.

Policisté se ovšem na hřbitovy nechystají výhradně kvůli zlodějům. Neméně se budou zajímat o to, jak návštěvníci hrobů parkují.