Mladí varhaníci z celého světa hrají v Opavě na tři královské nástroje

Opava – Tradiční mezinárodní soutěž mladých varhaníků do třiceti let vrcholí v Opavě. Předvést své interpretační schopnosti přijely desítky hudebníků z Česka, Evropy, Jižní Koreje i Spojených států amerických. Ti nejlepší si postupně zahrají na třech královských nástrojích. Vystoupení a koncerty jsou přístupné všem zájemcům.

V Opavě soutěží mladí varhaníci (zdroj: ČT24)

Mezinárodní interpretační soutěž Petra Ebena v Opavě je tříkolová. První kolo bylo v sále Knihovny Petra Bezruče. Tamní velké koncertní varhany, které v roce 1978 postavili varhanáři z nedalekého Krnova, mají tři manuály a pedál, další ovládání je elektrické, hlasů je 42, píšťal 3 033. Světoznámá krnovská varhanářská firma Rieger-Kloss stavěla nebo rozšiřovala i další dva nástroje, na kterých účastníci soutěže pravidelně předvádějí své umění.

Druhé kolo bylo v chrámu svatého Ducha a kvůli typu varhan bylo zaměřené na hudbu baroka a klasicismu. Soutěžící si vybrali většinou skladby Johanna Sebastina Bacha nebo Jana Křtitele Vaňhala. Do této etapy už postoupilo jen dvanáct umělců. Z původních varhan vyrobených bratry Riegrovými v roce 1895 zůstala jen původní skříň, jinak jsou nové, z roku 2001. Zvukem se blíží nástrojům jihoněmeckého baroka a jsou zvlášť zaměřené na zpěvnost a barevnost jednotlivých rejstříků. Půlhodinovou hrou na tento nástroj mohli soutěžící ukázat, co v nich je. „Oceňuji svěží přístup těchto mladých lidí k hudbě. Pokud jde o styl, některým chybí větší cit pro barvu, aby ukázali právě barevnost těchto varhan,“ řekl jeden ze členů poroty Tomasz Adam Nowak.

5 381 píšťal na finále

Na čtyři finalisty - Čecha, Slováka, Litevku a Poláka - teprve čekají varhany v konkatedrále Nenabevzetí Panny Marie s 56 rejstříky a 5 381 píšťalami. V roce 1991 je opravili a zmodernizovali opět krnovští varhanáři. Závěrečný koncert vítězů varhany rozezní v sobotu večer. 

Soutěž pořádá spolu s opavským magistrátem Církevní konzervatoř Opava, která se zaměřuje na výuku varhaníků. Díky tomu jsou ve městě slyšet varhany po celý rok.