Jihlava se dočkala odlehčovací služby – lůžka už jsou zamluvená

Jihlava – Pobytovou odlehčovací službu mohou nově využívat lidé se sníženou soběstačností, kteří žijí v Jihlavě. Především blízkým hůře pohyblivých seniorů či lidí po úrazu, kteří potřebují průběžnou péči, dosud citelně chyběla, bez ní bylo velmi obtížné například odjet na dovolenou. Zájem o odlehčovací službu je velký, na úvodní dny již jsou všechna místa rozebrána.

V Jihlavě startuje odlehčovací služba (zdroj: ČT24)

Odlehčovací službu nově nabízí jihlavské centrum sociálních služeb – po dnešním slavnostním otevření začne službu fakticky nabízet od pondělí. Zatím je k dispozici pět lůžek, která jsou pro první dny již všechna zamluvená. Všechny pokoje jsou vybaveny novým moderním nábytkem a také elektrickými polohovatelnými lůžky. Samozřejmostí je sociální zařízení, na všech pokojích je i velká televize. Město slibuje, že kapacitu odlehčovacího centra časem zvýší. „V tomto objektu je možnost služby rozšířit v další etapě na deset lůžek. Potom se uvidí podle zájmu klientů,“ řekl náměstek primátora Josef Kodet.

Pobytová odlehčovací služba je určena lidem, kteří mají sníženou soběstačnost například z důvodu vyššího věku, chronického onemocnění anebo zdravotního postižení. V jejich přirozeném domácím prostředí o ně většinou pečuje rodina a jejich nejbližší. Odlehčovací služba přichází na řadu, když nemohou. „Jsou tady dovolené a prázdniny, máme děti, vnoučata a je potřeba se věnovat i jiným věcem,“ shrnula Marie Veselá, jejíž otec trpí roztroušenou sklerózou a je upoután na lůžko.

Za odlehčovací službu se platí, ubytování stojí 150 korun na noc a lůžko, další peníze pak účtuje město individuálně podle poskytnutých služeb.