Prahu povede Krnáčová, Stropnický v radě ohlídá územní plán

Praha - Novou pražskou primátorkou bude Adriana Krnáčová z hnutí ANO. Odsouzený zastupitel Karel Březina (ČSSD) v radě nebude. „Nechtěl jsem ohrozit sestavování koalice,“ vysvětlil Březina. Za Trojkoalici do ní naopak usedne místostarosta Prahy 3 Matěj Stropnický, který bude mít na starosti územní plán. Primátor bude mít tři náměstky - z každé strany jednoho. Konkrétní jména bude koalice řešit v pondělí.

Hnutí ANO bude v radě dále zastupovat Michal Hašek, Libor Hadrava, Radek Lacko a Eva Kislingerová. Společně s nimi ve vedení města usednou Jan Wolf, Matěj Stropnický a Jana Plamínková z Trojkoalice a Petr Dolínek a Irena Ropková za ČSSD. V radě nebude pravomocně odsouzený zastupitel ČSSD Karel Březina, třetí jméno do rady zveřejní socialisté v pondělí. Březina nicméně dál zůstává ve vyjednávacím týmu a je i předsedou zastupitelského klubu strany. „Nevidíme důvod, proč by tam nebyl,“ dodala Krnáčová.

Lídr kandidátky ČSSD Miloslav Ludvík by měl zasednout v čele finančního výboru. Trojkoaliční kandidát na primátora Petr Štěpánek nechtěl své další působení zatím komentovat. Spekuluje se ale o tom, že by měl být starostou Prahy 4. „Portfolia obsazujeme politicko-odborně. U nás jsme na to vybrali ty tři nejlepší,“ řekl k obsazení rady. Stropnický se svým Hnutím Žižkov (nejen) sobě sice vyhrál volby v Praze 3, na koalici se zde ale dohodly TOP 09, ČSSD a ODS.

Další jednání má pražská koalice naplánované na pondělí. „Měli bychom se domluvit na základních principech koaliční dohody a budeme také jednat o výborech, které budou zrcadlově kopírovat jednotlivé kompetence rady,“ uvedla Krnáčová. Výborů by mělo být 12 včetně kontrolního, jehož předsedou má být zástupce Pirátů. ANO, ČSSD a Trojkoalice se dohodly, že strany nebudou mít zároveň radního i předsedu příslušného výboru. Dohodu by mohla koalice podepsat příští pátek.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů. Komunální volby v Praze vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů, těsně za ním s 16 křesly skončila TOP 09. Po osmi mandátech má Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti získali stejně jako KSČM čtyři křesla.

Rozdělení kompetencí v radě

ANO: Eva Kislingerová: finance a rozpočet, Michal Hašek: majetek a majetkové podíly firem, Libor Hadrava: bezpečnost, Radek Lacko: zdravotnictví a bydlení

Trojkoalice: Jana Plamínková: životní prostředí a infrastruktura, Jan Wolf: kultura a památková péče, Matěj Stropnický: územní plán a rozvoj

ČSSD: Petr Dolínek: doprava a evropské fondy, Irena Ropková: školství a sociální politika, zatím neobsazený post: sport a volný čas

Primátorka Adriana Krnáčová: boj s korupcí, veřejná správa a legislativa

Vydáno pod