V tramvaji už je kočárek? V Ostravě musí vozíčkář počkat na další spoj

Ostrava - V ostravské MHD začali přísně dbát na dodržování přepravního řádu. V celé tramvaji smí být maximálně jeden invalidní vozík nebo jeden kočárek. Dopravní podnik se hájí tím, že toto omezení je napsáno v technickém průkazu tramvají a on je musí dodržovat.

Nepříjemnou zkušenost s přísnými pravidly má například vozíčkář Jan Lindovský. Za poslední týden už třikrát slyšel větu: „Počkejte si na další spoj.“ Přestože by se do vyhrazeného místa v tramvaji vešly tři kočárky nebo vozíky, do svého cíle ani jednou nedojel. „Při nastoupení do tramvaje za námi přišla řidička s tím, že nemůžeme jet, protože už je v tramvaji kočárek,“ řekla České televizi jeho partnerka Pavla Koruňáková. „Je to velmi deprimující, protože většinou takový člověk jezdí po lékařích,“ dodal Lindovský.

Za vše může věta v přepravních podmínkách dopravního podniku: „Ve vozidle smí být přepravován jen jeden dětský kočárek nebo jedno jízdní kolo.“ Podle mluvčího Dopravního podniku Ostrava Miroslava Albrechta technické podmínky vozidel umožňují přepravu pouze jednoho dětského kočárku nebo jednoho invalidního vozíku.

V Olomouci jezdí stejné tramvaje, kapacita vozíků ale omezená není

Každý řidič ale toto nařízení tak striktně nedodržuje. Někteří České televizi řekli, že pokud vůz není přeplněný, tak umožní nastoupit i dalším kočárkům nebo vozíkům. Albrecht upozornil, že za přepravované osoby je sice zodpovědný dopravce, pokud ale řidič zaviní například dopravní nehodu, ponese svůj díl viny i on.

Ostravský dopravní podnik chce přísná pravidla v příštím roce zmírnit zavedením rezervačního systému. Do té doby musí vozíčkáři i matky počítat s tím, že do cíle mohou dojet pozdě. Stejné tramvaje jako v Ostravě přitom jezdí i v dalších českých městech. Například v Olomouci však tento problém nemají. „Co se týká invalidních vozíků, není kapacita omezena,“ uvedla mluvčí Dopravního podniku Olomouc Martina Krčová. Problémy s nastupováním tam nemají ani kočárky.

Do ostravské tramvaje smí maximálně jeden vozík nebo kočárek (zdroj: ČT24)