V květináči, řezané i přes internet. Vánoční stromky se chystají na trh

Brněnsko – Zatím jsou ještě v lesních školkách, za měsíc už ale poputují do prodeje a následně do českých domácností. Pěstitelé finišují s přípravou vánočních stromků. Prodávat je začnou zhruba v půlce prosince. Kdo bude chtít mít dárky pod živým stromkem, bude muset letos sáhnout hlouběji do kapsy.

Než ze sazenice vyroste vánoční stromek, trvá to šest až sedm let. A nespočet péče – stromky se musí nejen zalévat, ale taky chránit před zvěří a před zloději nebo stříhat do požadovaného tvaru. „Úpravu větších stromků děláme mačetou, kdy seknutím udržujeme linii tvaru kužele. Na menší stromy stačí nůžky,“ popsala Petra Barinová z Lesů města Brna. Nároky stromků se liší druh od druhu. „Jedlička má raději vlhčí půdy, kdežto borovička má ráda sucho. Jedli nevadí polostín, borovička má naopak raději svit,“ dodala Barinová.

Na plantážích stromky zůstanou ještě minimálně měsíc, pak je lesníci uříznou a nabídnou k prodeji. Tuzemské domácnosti každoročně ozdobí kolem milionu živých stromků. Tradičně dominuje jedle, další nejoblíbenější je smrk. Oproti loňsku ale stromky podraží, řádově o desítky korun.

Ceny vánočních stromků (předpoklad v Kč)

                         Do 1 metru    2 – 2,5 metru

Smrk                   110                        190

Borovice              150                        290

Jedle                   350                        510 

Stromek on-line i na pronájem

Kromě tradičního nákupu stromku někde u obchodního centra si mohou lidé symbol Vánoc vybrat i z pohodlí domova. Některé podniky už dnes nabízí možnost zadat požadované parametry stromku přes internet, vybraný stromek pak před Vánocemi přiveze až do domu kurýrní služba.

Ekologické organizace zase nabízejí prodej živých stromků v květináčích. V Brně je zajišťuje třeba ekologický institut Veronika. Majitelé pak mohou stromky přechovávat na balkoně a na jaře je vysadit zpět do přírody. Tímto nákupem, který by se dal přirovnat spíš k pronájmu, podpoří návrat tradiční jedle bělokoré do lesů v okolí Brna.

O pěstování vánočních stromků hovoří Petra Barinová (zdroj: ČT24)

Pořád se najdou lidé, kterým se za stromek platit nechce. Kromě lesníků tak stromky před Vánocemi uřezávají i zloději. Na plantážích Lesů města Brna s nimi velké potíže nejsou. „Dostat se přes plot, ukrást stromek, a zase ho dostat přes plot zpátky není zas tak jednoduché,“ vysvětlila Barinová s tím, že zloději míří spíš do lesů, kde stromky nejsou za plotem.

V lesích stromky chrání nejčastěji fotopasti, hlídky lesníků nebo speciální postřiky. Ty nejsou v lese při běžné teplotě rozpoznatelné, při pokojové teplotě ale stromek začne po pár hodinách nepříjemně zapáchat po zkaženém másle. A zloděj tak má zkažený Štědrý den.