Z továrny v Přerově uniklo velké množství oxidu siřičitého

Přerov - Při rozjezdu linky v přerovské továrně Precheza unikl do ovzduší oxid siřičitý. Jeho množství v noci až šestatřicetkrát překročilo limit. Kvůli inverzi se totiž oxid nerozpustil ve výšce, ale nad městem. Po několika hodinách se hodnoty vrátily k normálu. Citlivějším lidem, kteří v té době byli venku, se podle odborníků mohlo udělat nevolno. Případem se zabývá Česká inspekce životního prostředí.

Limit pro výskyt oxidu siřičitého v ovzduší je 350 mikrogramů na metr krychlový. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu se hodinové hodnoty mezi půlnocí a dnešní jednou hodinou ranní dostaly na 12 686 mikrogramů. Podle odborníků byla tato čísla zcela neobvyklá.

O hodinu později se podle informací meteorologů tyto koncentrace pohybovaly na 7 800 mikrogramech a postupně klesaly. Do dnešních 07:00 už byla koncentrace pod stanoveným limitem, ale v porovnání s ostatními městy jsou čísla stále vyšší.

Na výrazné překročení stanovených limitů pro koncentraci oxidu siřičitého upozornila obyvatele také přerovská radnice. Lidem doporučila omezit větrání i pohyb venku. Odpoledne už doporučení zrušila.

Případem se zabývá také Česká inspekce životního prostředí. Do doby ukončení šetření ale podle jejích zástupců nelze sdělit bližší informace. „Pokud provedené šetření prokáže pochybení, je možné uložit pokutu podle platné právní úpravy až do výše deseti milionů korun,“ uvedla mluvčí inspekce Pavla Sibřinová.

Meteorolog ČT Michal Žák k úniku v Přerově (zdroj: ČT24)