Odvolací soud potvrdil Březinův podvod. Krnáčová s ním nepočítá

Praha – Pražský zastupitel za sociální demokracii Karel Březina spáchal podvod v pražském dopravním podniku. Dubnový verdikt obvodního soudu potvrdil i odvolací senát, čímž se rozsudek stává pravomocným. Mětský soud rovněž potvrdil Březinovi podmíněný trest na jeden rok s patnáctiměsíční zkušební dobou. Březina hodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Právě on je vyjednavačem ČSSD o koalici v Praze, další schůzka s ANO a Trojkoalicí je naplánována na pátek, kde by strany měly probrat personální obsazení budoucí rady. Adriana Krnáčová ale po rozsudku pro ČT uvedla, že doufá v patřičnou sebereflexi pražské ČSSD. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš považuje Březinovu účast v radě za nepřijatelnou. Sám odsouzený politik na své nominaci do rady po rozsudku netrvá.

Podle pravomocného rozsudku Březina jako předseda dozorčí rady podniku jeho valné hromadě zamlčel, že se firma Porcela Plus, v jejíž dozorčí radě byl také, v prosinci 2008 dostala do konkurzu. Kvůli tomu mu v březnu 2009 zanikla funkce předsedy dozorčí rady DPP a na mzdě a odměnách tak do srpna 2011 neoprávněně inkasoval téměř 290 tisíc korun. Do dozorčí rady dopravního podniku se Březina vrátil v roce 2013.

Podle obchodního zákoníku člověk, který byl členem některého ze statutárních orgánů zkrachovalé společnosti, nesmí být ještě tři roky poté v představenstvech nebo dozorčích radách jiných firem. Výjimkou je případ, kdy to dotyčný oznámí na valné hromadě, která jeho působení odsouhlasí.

„Vina tam je jasná. (…) Myslíme si, že takhle se člověk veřejně činný chovat nemá,“ zdůvodnila rozhodnutí soudu předsedkyně odvolacího senátu Eva Burianová. Podle ní Březina zamlčel valné hromadě dopravního podniku okolnosti, které tvořily zákonnou překážku jeho členství v dozorčí radě. Jakožto člen několika rad přitom byl v těchto záležitostech dostatečně zběhlý.

Březina podá dovolání, senát městského soudu byl prý podjatý

„Určitě budeme podávat dovolání. Klient je přesvědčen, že se žádného trestného činu nedopustil. Stejně tak jsme podali stížnost proti usnesení o vyslovení o nepodjatosti senátu Městského soudu v Praze,“ řekl pro ČT Březinův obhájce Vojtěch Novotný.

Březinova kauza se táhla dlouho. Obvodní soud pro Prahu 9 čtyřikrát dospěl k závěru, že politik se ničeho nezákonného nedopustil. Věc ale pokaždé vrátil odvolací soud. Napopáté obvodní soud uznal Březinu vinným, proti čemuž se zastupitel odvolal. „Spatřujeme podjatost senátu v tom, jak odůvodnil svá rozhodnutí a komentoval některé důkazy. (…) Soud čtyřikrát klienta zprostil obžaloby, až na tlak, který byl vytvořen ze strany městského soudu, došlo k jeho odsouzení,“ řekl k tomu Novotný.

Na Březinovi se může zadrhnout cesta k pražské koalici

Předseda Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze Karel Klíma za Březinou stojí, v rozhovoru pro ČT ho označil za jednoho z nejschopnějších pražských politiků a ve vyjednávacím týmu ho chce i nadále. „Karel Březina je řádně zvolený předseda našeho klubu zastupitelů ČSSD v Praze, z toho důvodu je členem vyjednávacího týmu a odvádí tam kus dobré a poctivé práce. Nevidím žádný důvod, abychom přepřahali a něco měnili,“ prohlásil Klíma.

Na magistrátu se rýsuje koalice vítězné ANO s ČSSD a Trojkoalicí (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN), o Březinovi se neoficiálně mluví jako o možném radním pro dopravu. Podle šéfa poslaneckého klubu ČSSD Romana Sklenáka by takové Březinovo angažmá bylo problém: „Uznávám, že v případě, kdy je zastupitel pravomocně odsouzen, tak je docela problematické, aby zastával volené funkce.“

  • Reakce potenciální pražské primátorky Adriany Krnáčové: „Je to nová situace a budeme ji reflektovat nejpozději na pátečním jednání. Doufám ale, že ČSSD projeví dostatek reflexe a neohrozí sestavení koalice.“
  • Vyjednavač Trojkoalice Jan Wolf: „Uvidíme, s čím ČSSD přijde na páteční jednání a koho navrhne do rady.“
  • Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka: „Já myslím, že Karel Březina ví, co má v zájmu ČSSD a nového vedení Prahy udělat.“
Vydáno pod