Ostrava stále nemá koalici. Dohoda ČSSD s Ostravakem a komunisty neplatí

Ostrava - Další zvrat nastal v povolebním vyjednávání v Ostravě. Tamní sociální demokraté vycouvali z dohody uzavřené s komunisty a hnutím Ostravak. Podle sociálních demokratů, kteří ve volbách skončili na druhém místě za hnutím ANO, Ostravak porušil memorandum z minulého týdne, když se za jejich zády domluvil na vládě v městské části Poruba s ANO a lidovci. Kvůli sporům o moc v jednom z městských obvodů už předtím zkrachovala jednání mezi ANO, Ostravakem, lidovci a ODS, když ANO obešlo Ostravaka v Moravské Ostravě a Přívoze, kde Ostravak volby vyhrál. ČSSD zase vyhrálo v Porubě.

Lídr ČSSD Lumír Palyza, který je starostou ostravského obvodu Poruba, považuje za zradu, že se Ostravak domluvil na koalici v Porubě bez nich - s ANO a lidovci. Memorandum o spolupráci pro něho tím pádem už neplatí. „Ostravak uzavřel v pátek v Porubě koaliční dohodu s ANO a lidovci. Dva dny předtím přitom podepsal dohodu s námi, která se měla promítnout nejen ve spolupráci na magistrátu, ale také v městských obvodech,“ vysvětloval Palyza. Dodal, že ČSSD zahájilo další kolo vyjednávání o možné koalici. S kým konkrétně se už sociální demokraté sešli, neupřesnil. „Memorandum považujeme za neplatné. Rozjeli jsme jednání na všechny strany. Samozřejmě čekám, že se ještě sejdeme i s Ostravakem, abychom zjistili, jak se věci mají,“ shrnul Palyza.

Lumír Palyza (vpravo) bude lídrem ČSSD v Ostravě. S hejtmanem Miroslavem Novákem ho kromě důvěry strany spojují mimořádně časté kontakty s obviněným lobbistou Martinem Dědicem.
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Podle lídra Ostravaka Lukáše Semeráka však dohoda uzavřená se sociálními demokraty stále platí. „Dohoda se vztahovala jen na statutární město Ostrava. Co se týče městských obvodů, šlo pouze o doporučení spolupráce,“ řekl Semerák. O napjatých vztazích svědčí jeho vyjádření, že za změnou názoru sociálních demokratů by mohl být ve skutečnosti strach z auditů, které chce Ostravak udělat v městských organizacích. Semerák řekl, že Ostravak má v plánu zbavit se konkrétních lidí. Připomenul, že policie prověřuje některé městské zakázky kvůli podezření z korupce. Naznačil také, že ČSSD možná slíbila při vyjednávání o kolalici více, než je schopná splnit.

Lidé podepisují petici proti záměru pustit k vládě komunisty

Tento nový vývoj dává naději vítěznému hnutí ANO v čele s Tomášem Macurou, že se přece jen bude na vládě v Ostravě podílet. „Zahájili jsme další kolo jednání,“ potvrdil Macura. V opozici by naopak mohlo skončit hnutí Ostravak. To svou předchozí ochotou vládnout v Ostravě s ČSSD a komunisty mnohé lidi zklamalo. Hrozba, že komunisté se v Ostravě opět dostanou k moci, vyvolala také protestní petici s názvem Koalici s komunisty v Ostravě nechceme, kterou inicioval student Dominik Dymanus. Během několika dní ji podepsalo přes pět set lidí.

Ke zvratu došlo také v nedalekém Frýdku-Místku. Město bude řídit hnutí ANO se sociálními demokraty. Na vládě ve statutárním městě se přitom předtím předběžně dohodlo ANO s lidovci a hnutím Naše město Frýdek-Místek. Sociální demokraté, kteří ve městě vládli šestnáct let, měli skončit v opozici. Nakonec se ale ANO v čele s Radimem Vrbatou přece dohodlo se sociálními demokraty v čele s Michalem Pobuckým. V opozici místo nich skončí Naše město Frýdek-Místek.

Ustavující zastupitelstvo ve Frýdku-Místku i v Ostravě je naplánována na 6. listopadu.