Památky lákají návštěvníky i v závěru sezony

Třeboň, Telč – Státnímu svátku a prázdninám se přizpůsobily i hrady a zámky. Sezona sice v těchto dnech končí, na prodloužený víkend ale kasteláni připravili speciální akce. Například v Třeboni to budou kostýmované prohlídky, na kterých návštěvníci zámku uvidí Petra Voka a Magistra Kellyho. Telč nabídne prohlídky podzemí i státního zámku. Program ale nabízí i řada dalších památek.

Památky o prodlouženém víkendu (zdroj: ČT24)

Zámek Třeboň

V sobotu provedou návštěvníky na zámku v Třeboni svými pokoji Schwarzenbergové, kteří zámek vlastnili od roku 1660. Představí se například Adolf Josef, který zemřel před sto lety. Specifičnost prohlídky osvětlil kastelán Pavel Hoffman: „Její tajemno spočívá v tom, že tam vlastně nebude svítit žádná žárovka.“ Prohlídky začínají v 18:00, 18:30 a v 19:00.

NO COMMENT: Kostýmované prohlídky na zámku v Třeboni (zdroj: ČT24)

V neděli večer ožije na třeboňském zámku při kostýmovaných prohlídkách alchymistická laboratoř. Koná se tam Večer s Petrem Vokem, Bílou paní a s nádechem tajemné alchymie. Akce začíná v 18:00 a 19:15.

V pondělí se  hlavně pro děti otevřou v Třeboni zámecké sklepy. Běžné prohlídky zámku skončí až příští neděli 2. listopadu. 

Telč

Během prodlouženého víkendu (kromě pondělí) bude otevřený také státní zámek Telč, který kromě běžných prohlídek nabízí v zámecké galerii i výstavu Telč ve filmu. Expozice připomene pohádku Pyšná princezna, filmy Až přijde kocour, Helimadoe či Bathory a mezi nejnovějšími seriál Borgia nebo také film Angelika, který se v Telči natáčel v loňském roce.

Na zámku také do neděle 26. 10. trvá výstava filmových loutek a kulis ze známého večerníčku Krysáci. Kromě loutek hlavních i vedlejších protagonistů návštěvníci uvidí i výrobu animovaného filmu.

Kastelán zámku Telč Bohumil Norek pak upozorňuje na úterní bonus pro návštěvníky do 18 let. Ti budou totiž mít vstupenku zdarma, což je celorepubliková akce Národního památkového ústavu.

V Telči stojí za návštěvu i soukromé Muzeum techniky Aleše Wimmera. K vidění tam jsou historické automobily, motocykly, motory, ale i hračky rádia nebo elektrospotřebiče našich babiček. 

Další zajímavostí Telče je nově otevřené podzemí. Multimediální expozice tady využívá nejmodernější technologie a má nejen poučit o historii města, ale pomocí nejrůznějších efektů také pobavit.

Nové Hrady

Tradiční rozloučení se sezonou čeká návštěvníky Nových Hradů v Jihočeském kraji. V sobotu 25. října v 10:30 budou slavnostně zahájeny Podzimní hradní slavnosti, které připomenou osobnost někdejšího purkrabího Jana Zúbka. V pestrém programu vystoupí skupina historického šermu Vítkovci, členky souboru Ambrosia předvedou scénický historický tanec a o dobovou hudbu se postará Musica Vagantium. Chybět nebude ani představení Divadla Bezevšeho a kejklíře Thomase Lupina.

Večerní prohlídka zámecké zbrojnice na Hluboké

V sobotu 25. října a také v úterý 28. října mají návštěvníci ojedinělou příležitost zavítat do zámecké zbrojnice v Hluboké nad Vltavou.

Prohlídka bude možná od 17.30 do 21 hodin. 

Pondělí 27. října – mimořádně otevřeno má v Jihočeském kraji:

  • zámek Kratochvíle
  • hrad Landštejn
  • hrad Nové Hrady
  • klášter Zlatá Koruna
  • zámek Dačice

Zamykání hradu Velhartice

Na bohatý program u příležitosti ukončení sezony se mohou návštěvníci těšit i na hradě Velhartice. V sobotu 25. října se od 13 hodin uskuteční již 16. ročník cross-country běhu o hradní klíč. Diváci si kromě toho na hradě prohlédnou, jak se zdobí dorty či jak se vytvářejí různé druhy vazeb podzimních kytic. Během odpoledne bude možné volně si prohlédnout hrad a potkat historické nebo pohádkové postavy. Odvážní mohou vyzkoušet lukostřelbu, pro činorodé děti jsou připraveny řemeslné dílny, soutěže či výroba lampionů. Po setmění přijde na řadu slavnostní ohňostroj a závěrečný lampionový průvod z hradu na náměstí.

Divadlo na hradě Švihov

Také vodní hrad Švihov má připraveno rozloučení s letošní sezonou. V hradním špýcharu začíná v 19 hodin představení hry z filmového prostředí Stáří aneb Ještě nepřišel ten čas v podání skupiny historického šermu Heraldicus.

Pondělí 27. října – mimořádně má otevřeno v Plzeňském kraji:

  • hrad Rabí
  • hrad Švihov (3 prohlídky – v 10, ve 12 a 14 hodin)
  • hrad Velhartice