Restaurátoři odkryli 500 let starou fresku s ženou majitele šenku

Olomouc – Restaurátoři odkryli na fasádě domu v historickém centru Olomouce nezvyklou „světskou“ fresku z počátku 16. století. Malba znázorňuje honosně oblečenou ženu s hroznem vína u hlavy, modelem kostela v rukou, vedle ní jsou kupecké erby. Pravděpodobně jde o majitelku domu, ve kterém býval před pěti sty lety vinný šenk. Malba, která je jediná svého druhu v Olomouci, je výjimečná hlavně civilním motivem. Na dochovaných freskách z té doby jsou totiž především světci.

Restaurátoři objevili nástěnnou malbu ženy v olomoucké Univerzitní ulici číslo 226 už v osmdesátých letech minulého století. Tehdy ji ale neodkryli celou a navíc ji nevhodně domalovali. Po třiceti letech byla nutná oprava, při té se dostali k původní podobě z roku 1523 a objevili další motivy jako dva erby a nápis.

„Je to malba z doby pozdní gotiky, ale ve stylu jsou už patrné prvky rané renesance. Je to velmi cenný doklad živnosti. Žádnou jinou takovou fresku v Olomouci nemáme,“ řekl restaurátor Radomír Surma. Vyobrazená žena je asi padesátiletá a je bohatě oblečená. Na sobě má dlouhý zelený sametový plášť s kožešinovou podšívkou. Z čepce jí visí vinný hrozen, v ruce drží model gotického kostela.

Restaurátorům se podařilo také odkrýt původní německý nápis. „Pomocí specifického rozlišování určitých tahů štětce malíře jsem objevil stopy písma. Stojí tam – Nikolas Brada z Colce, vinný šenk,“ uvedl restaurátor. Tuší, že pod fasádou je ukrytá druhá část malby, na které předpokládá majitele šenku a ženina manžela. To ukáže až další práce na fresce, ve které chce pokračovat na jaře.

Surma odhaduje, že podobné fresky by se daly najít i na dalších domech v Univerzitní ulici. Problém je, že nepatří městu, ale soukromníkům, a ti musí s restaurátorskými pracemi souhlasit a také je hradit. I dům s malbou šenkýřky je soukromý, majitel si obnovení malby přál a restaurování zatím platil ze svého. Radnice tvrdí, že může majitelům historických domů s náklady pomoci. „Vlastníci si mohou požádat o dotaci z programu regenerace,“ uvedl mluvčí Olomouce Michal Folta.