Boj o nádraží pokračuje. Architekti budou protestovat před ministerstvem

Havířov - Sdružení Důl architektury, které tři roky bojuje za záchranu nádraží v Havířově, svolává na příští týden protestní demonstraci před ministerstvem kultury. Reaguje na druhé rozhodnutí úřadu, že budova postavená v bruselském stylu, jejíž kvality stvrdila řada uznávaných odborníků, nepatří mezi kulturní památky. Ministerstvo tvrdí, že stavba není dost cenná a že by její ochranou došlo ke zmaření finančně zajištěného záměru vybudovat nový terminál.

„Ukažme, že nám není jedno úřednická zvůle a politikaření, kterými se ministerstvo kultury staví proti názorům Národního památkového ústavu, České komory architektů a odborné veřejnosti,“ vyzývají členové sdružení Důl architektury k účasti na demonstraci.

Veřejně shromáždění ohlásili na příští čtvrtek odpoledne. Na sociálních sítích záměr oznámili ve středu, ihned poté jim lidé začali vyjadřovat podporu. „Podporuje nás spousta lidí. Účast slíbily i některé pražské organizace, které se zabývají památkami a prací s veřejným prostorem,“ uvedla předsedkyně sdružení Lucie Chytilová. Dodala, že pozvou i ministra kultury Daniela Hermana a jeho podřízené, kteří žádost zamítli, aniž by vzali v potaz odborná stanoviska renomovaných historiků umění nebo závěry nedávno zřízené komise Národního památkového ústavu zaměřené na odkaz 20. století.

Naděje na obnovení řízení

Národní památkový ústav, který žádost podával, rozhodnutí ministerstva napadne úřední cestou. „Jsme přesvědčeni a ujištěni o nesporných kvalitách havířovského nádraží jako dokladu pozdního internacionálního stylu. Proto využijeme našeho práva a podáme proti rozhodnutí ministerstva rozklad,“ potvrdila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková. Znamená to, že se na ministerstvu bude muset sejít takzvaná rozkladová komise, která posoudí oprávněnost opravného prostředku. Pokud ji uzná, ministerstvo obnoví řízení o zařazení nádraží do seznamu památek.

Česká komora architektů: Jednání ministerstva kultury ve věci havířovského nádraží zcela popírá smysl a funkci státní památkové péče.

Nesouhlas s prezentovaným závěrem a zdůvodněním vyjádřila Česká komora architektů, která také poukazuje na nenahraditelnou hodnotu nádraží. „Argumentace ministerstva nám připadá dosti slabá. Nerespektuje názory nejpovolanějších odborníků a pomíjí i nově zpracované materiály, které se týkají cenné mozaiky v odbavovací hale,“ uvedla mluvčí komory Zuzana Hošková. Dalším argumentem proti památkové ochraně má být zmařená investice havířovského magistrátu a Českých drah. „To, že rozhodnutí může mít za následek demolici stavby, jejíž význam hluboce překračuje region, ministerstvo překvapivě neřeší,“ řekla Hošková. Podle ministerstva ale nemůže hrozba demolicí výsledek řízení ovlivnit. „Prohlášení věci za kulturní památku slouží k uchování prokázaných památkových hodnot, nikoliv k účelové ochraně objektů před demolicí,“ tvrdí ministerstvo, podle kterého urbanistická a architektonická hodnota nádraží výrazně nepřekračuje produkci své doby.

Neopodstatněný je podle komory i další důvod rozhodnutí, že pozdější úpravy budovu velmi poškodily. „Havířovské nádraží se naopak dochovalo v téměř nezměněné podobě,“ řekla Hošková. Komora proto dospěla k názoru, že jednání ministerstva kultury ve věci havířovského nádraží zcela popírá smysl a funkci státní památkové péče.

Vývoj může ovlivnit hnutí ANO

Členové sdružení Důl architektury začali připravovat program asi dvouhodinové demonstrace, na kterém chtějí mimo jiné shrnout celý vývoj událostí kolem nádraží. Kromě rozkladu proti zamítavému rozhodnutí ministerstva jim dává jakousi naději nově se formující vedení havířovského magistrátu. Koalici si tam dohodli komunisté s představiteli ANO a Hnutím pro Havířov. „Zástupci ANO vyjádřili názor, že jsou proti demolici. Chceme se proto s novým vedením města co nejdříve sejít,“ řekla Chytilová.

Je jasné, že investorům plánovaného nového terminálu, který počítá s demolicí nádražní budovy, jde o čas. Stavba za dvě stě milionů má být hotova do konce příštího roku, jinak město přijde o dotaci z Evropské unie. Pokud povolenou demolici opět odsune další řízení o zapsání do seznamu památek, stavět se začne možná nejdříve na jaře. „Dostáváme se kvůli tomu do tíživé situace. Samozřejmě, musíme o věci jednat s našimi novými koaličními partnery,“ uvedl náměstek primátora Havířova za KSČM Daniel Pawlas.