Řemeslo má sice zlaté dno, učně ale motivují spíš stipendia

Hradec Králové - Královéhradeckému kraji se podařilo zastavit úbytek učňů na nejohroženějších oborech. Nepochybuje o tom, že je to díky stipendiím, která od roku 2008 studentům vyplácí. Letos navíc počet podporovaných oborů zvýšil ze čtrnácti na dvacet. Například o zemědělské a zahradnické nebo o obory řezník-uzenář a kominík. Loni vyšla kraj podpora ohrožených oborů na téměř pět a půl milionu korun, které rozdělil mezi 1 400 dětí.

Jedním z oborů, které Královéhradecký kraj finančně podporuje, je také zedník. Řada učňů se přitom vůbec netají tím, že se při výběru oboru zajímali také o peníze. „Za rok si díky příspěvkům přijdu asi na 5 000 korun,“ říká učeň SOŠ a SOU Vocelova. Ti nejlepší mohou během tříletého studia dostat až 25 tisíc korun.

Odměna za studium podporovaných oborů je odstupňována, studenti v prvním ročníku dostávají 300 korun měsíčně, ve druhém 400 korun a ve třetím 500 korun měsíčně. K získání stipendia nesmí mít neomluvenou absenci, kázeňský trest či sníženou známku z chování. Součástí podpory jsou také jednorázové odměny, například za dobré známky z odborného výcviku na konci roku.

Seznam všech 20 podporovaných technických oborů najdete zde.

Za malým zájmem o technické obory stojí i to, že v posledních letech neustále klesá počet žáků, kteří vychází z devátých tříd. Díky stipendiím se ale kraji podařilo pokles uchazečů o studium zastavit. „Nebýt stipendií, tak by opory klempíř a zedník již na škole nebyly,“ podotýká ředitel SOŠ a SOU Vocelova Vladislav Košťál. Podle jednatele klempířské firmy Jaromíra Chmelíka je ale stále problém sehnat kvalitního řemeslníka. „A bude to čím dál horší,“ dodává.

Vyplácení stipendií podporuje i pracovní úřad, podle kterého jdou peníze do skutečně ohrožených profesí. „Pokud se šikovný řemeslník do evidence úřadu práce dostane, tak tady zůstane maximálně několik týdnů nebo měsíců,“ uvedl ředitel Úřadu práce Hradec Králové Martin Horák.

Stipendia pro technické obory (zdroj: ČT24)