Chovatelský rekord Zoo Plzeň – narodilo se 21 krokodýlů

Plzeň – Zoo Plzeň hlásí chovatelský rekord. Vylíhlo se tam 21 mláďat krokodýla čelnatého. Jde o ohrožený druh, který pochází z afrických pralesů. Krokodýl čelnatý je jedním z nejmenších krokodýlů světa.

V Zoo Plzeň se narodilo 21 krokodýlů (zdroj: ČT24)

Mláďat tohoto druhu krokodýla se až dosud v plzeňské zoo rodilo 10 až 15, maximem bylo 18 kusů. Počet 21 je proto rekord a podle mluvčího Zoo Martina Vobruby si ho náležitě považují. I s touto čerstvou snůškou se už plzeňské Zoo narodilo více než 100 krokodýlů.

Vajíčka krokodýlů byla před narozením přes tři měsíce v inkubátoru. Chovatelé tak mají lepší kontrolu nad vlhkostí a teplotou prostředí a vejce taky můžou lépe opticky kontrolovat. Navíc nehrozí, že by rodiče vajíčka poškodili. Když se tento malý krokodýl narodí, má mládě délku asi dvacet centimetrů. Chovatel plazů z expozice Akva Tera Jiří Doxanský se sám podivuje nad tím, jak se 20 centimetrů dlouhé zvíře dokáže vtěsnat do malého vajíčka. Krmení dostávají malí krokodýli každý druhý den, převážně cvrčky.

V prostředí českých zoologických zahrad nejsou odchovy krokodýlů zcela běžnou věcí. Zoo Plzeň je proto podle mluvčího Martina Vobruby na svůj chovný pár velice pyšná. Téměř každoročně a velice pravidelně mívá snůšky, poprvé se malí krokodýli narodili před 12 lety.

Přirozené rozmnožování

Velký význam pro pravidelné rozmnožování krokodýlů má to, že chovný pár není umístěn v návštěvnickém prostoru, ale v chovatelském zázemí. Má tedy klid na přirozené rozmnožování, páření a kladení vajec. Návštěvníci se k nim běžně nedostanou.

Zajímavostí je i to, že samice krokodýla žije v plzeňské zoo už 40 let, takže je jedním z nejstarších tamních obyvatel jak co do věku, tak i z hledisky délky pobytu v této zahradě. Samice navíc pochází z volné přírody a do evropských chovů proto vnáší úplně novou krev a novou genetickou informaci.

Přestože krokodýli čelnatí dorůstají délky jen dva metry a nemohou se rozměry rovnat krokodýlům nilským nebo mořským, pro člověka můžou být nebezpeční. Podle mluvčího zoo Martina Vobruby by člověku agrasivní krokodýli výrazně ublížili a mohli by ho i zabít. Ve volné přírodě je ale člověk často nepotká. Krokodýli čelnatí žijí hlavně v tropické Africe, konkrétně v Kongu. Za jejich vymírání mohou také lidé, kteří je loví ať už kvůli kůži, nebo jako trofeje.

Expoziční pobočka plzeňské Zoologické zahrady Akva Tera na Palackého třídě v centru města má kapacitu na dospělý chovný pár krokodýlů čelnatých. Mláďata proto stejně jako v minulosti budou nabídnuta jiným zoologickým zahradám k výměně za jiné druhy plazů a obojživelníků.