Zvrat v Ostravě. Lidový Ostravak se spojil s ČSSD a komunisty proti ANO

Ostrava - Koaliční vyjednávání v Ostravě dospěla k zásadnímu zvratu, který zřejmě pošle do opozice vítězné hnutí ANO. Třetí nejsilnější strana - hnutí Ostravak - chce vládnout společně se sociálními demokraty a komunisty. Dnes o tom tyto strany uzavřely memorandum. Primátorem by mohl být lídr ostravské ČSSD Lumír Palyza. Podle ANO tím Ostravak, který sliboval výměnu vládní garnitury, zrazuje voliče.

Dosavadní vyjednávání o vládě v Ostravě mezi ANO s Ostravakem, které měli doplnit lidovci a ODS, zkrachovalo na sporech o moc v centrálním ostravském obvodu Moravské Ostravě a Přívoze, kde Ostravak získal největší podporu voličů. Přestože zástupci ANO i Ostravaka tvrdili, že by chtěli podobné koalice na takzvané velké radnici i v obvodech včetně Moravské Ostravy, ANO tam začalo vyjednávat s ČSSD a ODS. Tato „zrada“ a vzájemné antipatie mezi některými členy Ostravaka a ANO vrátila do hry sociální demokraty, kteří ovládali město řadu let a kteří se představitelům ANO nejevili jako důvěryhodní partneři pro nastolení transparentního hospodaření s veřejnými prostředky.

Absolutní nedůvěra

Po deseti dnech vyjednávání nepovažuje lídr Ostravaka Lukáš Semerák za důvěryhodné naopak zástupce ANO. „Ukončili jsme jednání s hnutím ANO. Důvodem je absolutní nedůvěra vůči tomuto subjektu,“ řekl Lukáš Semerák, který jednal s lídrem Tomášem Macurou z ANO naposledy dnes ráno. Macura potvrdil, že v Moravské Ostravě a Přívoze nabídl Ostravakovi starostu a nejpočetnější zastoupení v radě. Semerák už ale neměl zájem. „Připouštím, že z tohoto vývoje nejsem nadšený,“ řekl. Nicméně odhaduje, že koaliční dohodu se sociálními demokraty a komunisty uzavře dnes nebo zítra. Podobnou vládu by mohly mít obvody Moravská Ostrava a Přívoz, Slezská Ostrava nebo Poruba.

Hlavně, že zmizel Kajnar

Na primátorovi hnutí Ostravak netrvá, toho přenechá sociálním demokratům. Lídrem je Lumír Palyza, který je díky stovkám telefonátů s obviněným lobbistou Martinem Dědicem spojovaný s podezřením z korupce. Dědic podle policie bral desítky milionů úplatků za ovlivňování městských zakázek, což se mu podle detektivů dařilo díky nadstandardním kontaktům s místními politiky. Policejní odposlechy prokázaly nezvykle časté kontakty s moravskoslezským hejtmanem Miroslavem Novákem z ČSSD a s jeho kolegy Palyzou a Simonou Piperkovou, která je dvojkou na kandidátce na magistrát. Co se jevilo jako problém lídrovi ANO, který si na schůzkách s ČSSD kladl podmínku sebereflexe formou personálních změn, vůdci Ostravaka Semerákovi nevadí. „Můžme mít nějaké názory, ale ČSSD je svébytná strana, které můžeme těžko lustrovat lidi. A ČSSD už prošla jakousi očistou. Pro nás je důležité, že zmizel Petr Kajnar nebo starosta Jihu Karel Sibinský, se kterými jsme měli velký problém,“ uvedl Semerák.

Bude se to líbit voličům?

V jedenáctičlenné radě ostravského magistrátu by měl Ostravak pět zástupců, po třech sociální demokraté a komunisté. Ostravak by ovládl resorty financí, investic a ekonomického rozvoje, dále by měl na starosti sociální věci a zdravotnictví. Jako podmínku si hnutí dalo zřízení radního či náměstka pro bezpečnost a informační technologie. Sociální demokraté by dostali kromě primátora například dopravu. Komunisté by se měli starat o ostravské životní prostředí a školství.

Lídr ANO Macura je vývojem zklamán. Hnutí Ostravak podle něho zradilo voliče, kterým před volbami slibovalo změnu vlády v Ostravě. „Pan Semerák si toto rozhodnutí, kterým získá velkou radnici i obvody za podpory komunistů, bude muset obhájit před voliči, členy svého hnutí i svědomím,“ uvedl Macura.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – OSTRAVA
Zdroj: ČT24