Žloutenka se dál šíří v Přerově. Hygienici uvažují o plošném očkování

Přerov - Přes řadu opatření se v Přerově dál šíří žloutenka typu A. Hygienici zjistili dalších šest nových případů. Jde o dva školáky a čtyři děti předškolního věku z chudých rodin. Celkem už evidují třináct případů virové hepatitidy. Vzhledem k situaci zvažují, že požádají ministerstvo zdravotnictví o mimořádné celoplošné očkování ve městě.

„Nejedná se o epidemii, máme ale zvýšený výskyt žloutenky typu A,“ sdělila vedoucí Okresní hygienické stanice Přerov Eva Bernardová. Potvrdila, že stanice uvažuje o mimořádném celoplošném očkování. To v minulosti nařídilo ministerstvo zdravotnictví například v některých obcích postižených povodněmi. Plošnému očkování se v roce 2011 podrobili také lidé z ubytovny Průkopník v Karviné, kde se nemoc nekontrolovatelně rozšířila. Pediatři z Přerova už nyní zaznamenali velký zájem rodičů. „Očkování už má za sebou nejméně polovina dětí z našeho obvodu,“ uvedla dětská lékařka Beáta Philipová.

Jednou ze dvou škol, ve které se takzvaná nemoc špinavých rukou objevila, je přerovská Základní škola Boženy Němcové. Onemocnělo tam sedm dětí. Většina žije v ubytovnách nebo sociálně vyloučených lokalitách. Například dnes byla první třída této školy skoro prázdná. Z šestnácti dětí dorazily jen čtyři. „Ostatní děti šly na odběr krve. Týká se to i učitelů a dalších zaměstnanců, kteří byli s dětmi infikovanými žloutenkou v kontaktu,“ sdělila učitelka Silvie Krhutová.

V Přerově se dál šíří žloutenka

Třídy, ze kterých jsou nemocné děti, jsou v karanténě. V obou školách si děti musejí mýt ruce v dezinfekčních prostředcích, mají oddělené záchody, zvláštní režim musí dodržovat zaměstnanci v družinách a jídelnách. Po obědě ihned dezinfikují stoly a nádobí prochází termodezinfekcí v myčce. Přísná hygienická opatření proti šíření nemoci nyní hygienici vyhlásili také v městských sportovištích, jako je zimní stadion a plavecký bazén.

První dva případy infekčního zánětu jater potvrdili hygienici v Přerově začátkem září. Šlo o děti z ubytovny v Tovární ulici, které si zřejmě nemoc přivezly z východního Slovenska, kde byly s rodinami na návštěvě. Vyšetření dalších pětatřiceti obyvatel, kteří byli s dětmi ve styku, potvrdilo žloutenku i u dvou dospělých. Nádoby s dezinfekčními prostředky a papírové ručníky na jedno použití jsou ve všech dvaceti ubytovnách ve městě.

Žloutenka typu A

Žloutenka typu A - neboli nemoc špinavých rukou - je infekční zánět jater. Často se objevuje a šíří hlavně v komunitách s nízkou úrovní hygieny. Vstupní branou infekce je zažívací trakt. Virus žloutenky se vylučuje stolicí, proto jej nakažený může snadno přenést na cokoliv, čeho se dotkne nedostatečně umytýma rukama. Přenos je možný i nepřímý, například znečištěnou vodou, potravinami, předměty.

Virus je to značně odolný. V pokojové teplotě může přežít několik týdnů, zmrazený i několik let. Ničí ho pětiminutový var, při teplotě 60 stupňů Celsia to trvá až deset hodin. Spolehlivě účinkují dezinfekční přípravky s obsahem chlóru nebo kyseliny peroctové.

Inkubační doba je 16 až 50 dnů. Příznaky jsou podobné jako u chřipky - bolesti hlavy, nevolnost, horečka. U dospělých se většinou objeví žluté zbarvení kůže a očního bělma. V případě žloutenky je povinná léčba na infekčním oddělení v nemocnici. Rekonvalescence může trvat až půl roku, možné komplikace narůstají s věkem pacientů.