Kvůli odstřelu přemnožených jelenů platí někde zákaz vstupu do lesů

Praha – V českých lesích se přemnožili jeleni, myslivci proto začali na podzim s hromadným odstřelem. Podle ministerstva zemědělství je zvířat příliš a v lesích působí velké škody. Třeba v Brdech platí kvůli odstřelu na některých místech až do konce listopadu zákaz vstupu, a to v rozmezí 16:00-9:00.

Přemnožení jeleni působí v lesích milionové škody (zdroj: ČT24)

Myslivci jen loni zastřelili 24 tisíc kusů jelena evropského. Jenže podle ministerstva zemědělství je to málo; regulovat chovy se nedaří. „Dlouhodobě nebyl tento lov dostatečně naplňován, tak myslivci musí přistoupit k odlovům vyšším,“ vysvětluje Radek Melichar z tiskového odboru ministerstva.

Více jelenů v lesích znamená taky více škod na porostech. Hladová stáda nejčastěji zkraje roku stromy ohryzávají a loupou. Stromy pak napadnou plísně nebo houby a začnou prohnívat. Nejvíc škod napáchala lesní zvěř v loňském roce v Ústeckém kraji: Téměř tři a půl milionu korun. Celkové škody pak lesníci odhadují na necelých třicet miliónů.

V místech, kde se teď střílí nejvíc, je kvůli bezpečnosti zakázán vstup, a to mezi 16:00–9:00. Do brdských lesů teď často vyráží i myslivec Martin Křivánek. Střílí hlavně méně cenné kusy, což se pozná podle paroží, které je kratší a slabé.