Ve Vrběticích pořád vybuchuje munice

Vlachovice Vrbětice (Zlínsko) - Ani po více než 24 hodinách od první exploze v muničním skladu ve Vlachovicích Vrběticích se pyrotechnici a hasiči nedostali dovnitř. V okolí haly, která je zcela zničená, se totiž stále ozývají další exploze. Kvůli vytrvalému dešti nemohl vzlétnout ani policejní vrtulník s termovizí, pyrotechnici místo neštěstí zkoumají pomocí bezpilotního stroje. Dva zaměstnanci firmy Imex Group, která měla sklad v pronájmu, jsou stále nezvěstní.

Kdy se pyrotechnici do lokality dostanou, není v tuto chvíli jasné. Do oblasti se kvůli dešti dnes ještě nedostal vrtulník s termovizí a tak nikdo neví, jaká teplota panuje přímo v epicentru a jak vážné je riziko dalších výbuchů. Místo neštěstí tak prozatím zkoumají jen bezpilotní stroje z vojenského technického ústavu, informace z nich pyrotechnici vyhodnocují.

Oblačnost a déšť ale přece jen pomohl - podle hasičů přispěl k ochlazení místa. Jakmile to bude možné, chtějí hasiči na průzkum vyslat dálkově ovládaného robota a pak také speciální hasičský tank z Hlučína. Ten může pomoci s dohašováním horkých míst. Díky tomu, že ho lze také řídit dálkově, může sloužit i jako pancéřová ochrana pyrotechnikům.

Neustávající výbuchy a také letecké záběry potvrzují, že v lokalitě je obrovské množství rozmetané munice. Vstup do oblasti je tak velmi nebezpečný. Všechny příjezdové cesty v okruhu asi 1,5 kilometru od epicentra proto pořád hlídají desítky policistů. Cesty v širším okruhu jsou ale bez problémů průjezdné.

Do práce se kvůli bezpečnostnímu riziku dnes nevrátil nikdo ze zaměstnanců tří desítek firem, které mají v areálu bývalých Vlárských strojíren ve Vrběticích sklady, ani studenti Střední odborné školy ve Slavičíně, která stojí nedaleko. Pro okolní obce ale nejsou pokračující exploze nijak nebezpečné, leží dostatečně daleko od místa tragédie.

„Žádáme obyvatele okolních obcí, aby se pokud možno nepřibližovali k areálu, kde ustavičně hrozí exploze,“ řekla mluvčí policie Zlínského kraje Monika Kozumplíková. Policie také žádá všechny, kteří by v lese náhodou narazili na munici nebo její zbytky, aby s ní nijak nemanipulovali a okamžitě zavolali na linku 158.

Dva zaměstnanci jsou stále pohřešovaní

K výbuchu došlo ve čtvrtek dopoledne v muničním skladu za obcí Vlachovice Vrbětice. V budově bylo v tu chvíli pět zaměstnanců. Tři stihli z budovy utéct, dva muži ve věku 56 a 59 let jsou nezvěstní. Šance na to, že přežili, jsou v tuto chvíli velmi malé. „Muži jsou pořád vedeni jako nezvěstní až do chvíle, než se někdo dostane na místo události a podrobně ho prohledá,“ řekl mluvčí zlínských hasičů Libor Netopil.

Ze záběrů, které dnes zveřejnila policie, je nicméně zřejmé, že skladovací prostory jsou zničené. Budova je de facto srovnaná se zemí. Policie dnes také potvrdila, že skutečně explodovala dělostřelecká a pěchotní munice. „Odhadujeme, že naše činnost tady bude potřeba ještě dva až tři týdny. V tuto chvíli skutečně nikdo neřekne, za jak dlouho jsme schopní se dostat až přímo k epicentru. Z leteckých záběrů je jasné, že munice je skutečně rozházená v okolí,“ okomentoval situaci pověřený ředitel zlínské policie Jindřich Kučera.

Speciální telefonní linka pro poškozené

Policie kvůli výbuchu zřídila speciální telefonní linku 974 666 555. „Je určena lidem, kteří utrpěli nějaké škody, exploze jim například zničila okna nebo střechu, nebo těm, kteří by případně v souvislosti s výbuchem chtěli policistům něco oznámit,“ doplnila mluvčí Policie Zlínského kraje Monika Kozumplíková.

Firma Imex Group, která si sklad od armády pronajímala, s policií intenzivně spolupracuje. Výši škody už odhadla - vzhledem k množství uskladněné munice - na několik desítek milionů korun. „Munice ve skladu byla řádně zabezpečena. Nedokážeme si představit, co se tam mohlo stát. Na místo nás zatím hasiči a policie nepustili, čekáme proto na výsledky vyšetřování,“ uvedl už včera právník firmy Radek Ondruš.

Výbuch - alespoň zvukově - zachytila řada lidí, kteří svoje videa zveřejnili na YouTube nebo sociálních sítích. Podívejte se:

Místo monitorovaly taky štáby České televize - podívejte se na unikátní letecké záběry z místa pořízené jen pár hodin po výbuchu. Okamžik exploze zachytily i veřejné kamery - na zámku v Bojkovicích a také na Mikulčině vrchu Lopata.