Pardubické letiště trápí historické pumy, musí omezovat provoz

Pardubice – Osmnáct cvičných pum odvezli hasiči v posledních dnech od pardubického letiště. Nález posledních tří dnes omezil provoz letiště, které využívá armáda, současně však slouží i civilnímu provozu a odbavuje pravidelné linky.

Provoz pardubického letiště omezily staré bomby (zdroj: ČT24)

Zpoždění letu hrozí lidem, kteří se chystají cestovat z pardubického letiště. Dělníci, kteří opravují panelovou cestu u letiště, postupně nacházejí historické cvičné bomby, které představují nebezpečí. To ovlivňuje provoz letiště – naposled omezilo provoz dnes dopoledne po nálezu tří pum. „Došlo ke zpoždění jednoho letu asi o 60 minut, v předchozích dnech v jednom případě také o hodinové zpoždění,“ řekl ředitel civilního letiště Vít Málek. Podle mluvčí armádního generálního štábu se před polednem letiště vrátilo ke standardnímu provozu.

Pod betonovou cestou na pardubickém letišti jsou cvičné bomby z druhé světové války. Ačkoli nešlo o ničivé pumy a po dopadu měly pouze vypouštět barevný dým, jsou nebezpečné. „Obsahovaly ampule s chemickou látkou, která je velmi dráždivá,“ upozornila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Nalezené pumy tak musí hasiči a pyrotechnici likvidovat v ochranných oblecích. Z pardubického letiště v pondělí a úterý odvezli již dalších šestnáct celých cvičných bomb a část jedné další, dnes přibyly ještě tři. Ty, které se zachovaly celé, nakonec poslouží původnímu účelu. „Byly převezeny do Ralska, kde budou sloužit výcvikovým účelům pro pyrotechniky,“ uvedla policejní mluvčí Jitka Vavřinová.

Pardubické letiště za války využívala německá armáda k výcviku stíhačů. Plochu, hangáry  a nedalekou chemičku Paramo ale také spojenci během druhé světové války několikrát bombardovali, podle historiků je tak při stavebních pracech v oblasti nutná velká opatrnost. Nelze vyloučit ani nález ostré munice.