Národní muzeum ví, kdo ho má opravit, ale ne, zda může

Praha – Národní muzeum v Praze si vybralo pro opravu své historické budovy sdružení stavebních firem M-P-I Národní muzeum. Chce za svoji práci téměř 1,4 miliardy korun. Smlouvu však stavaři zatím nedostanou. Uzavřít ji zakázal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Historická budova Národního muzea na pražském Václavském náměstí je již déle než tři roky uzavřena. Oprava přesto dosud nezačala. Zatím je alespoň znám vítěz tendru, kterého jmenovala komise vytvořená loni v listopadu vládou, v níž byli zástupci ministerstev kultury a financí, Národního muzea a dalších institucí. Budovu by tak mohlo opravit sdružení firem Metrostav, Průmstav a IMOS Brno, které nabídlo, že tak učiní za 1,352 miliardy korun.

Podle generálního ředitele muzea Michala Lukeše musí Národní muzeum rozhodnutí vládní komise jakožto zadavatel výběrového řízení akceptovat, pokud neshledá nezákonný postup v její činnosti. Tu Lukeš nenalezl.

Vítězství sdružení M-P-I však nemění nic na tom, že Národní muzeum nesmí se stavaři uzavřít smlouvu. V průběhu výběru napadlo tendr u antimonopolního úřadu sdružení Václavské náměstí 68, které komise vyloučila kvůli nesplnění podmínek. Není to první podnět, kterým se ÚOHS kvůli tendru na rekonstrukci muzejní budovy zabývá – soutěž se proto tolik vleče. Se samotným zahájením výběru dodavatelů muselo Národní muzeum čekat do letošního března, protože si několik uchazečů stěžovalo na podmínky soutěže. 

Ředitel muzea Michal Lukeš je přesvědčen, že i kdyby ÚOHS současný podnět odmítl, nebude to ještě poslední zdržení. „Předpokládáme, že i další neúspěšní uchazeči se pak pravděpodobně obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a budou se snažit najít nějakou chybu v nabídkách uchazečů před nimi,“ podotkl Lukeš.

Historická budova muzea v horní části Václavského náměstí je uzavřena od července 2011. Zhruba dva roky poté probíhala přípravná fáze rekonstrukce – stěhování, sanace, dokončování depozitářů v Terezíně i úpravy budovy bývalého federálního parlamentu. Opravené muzeum má být otevřeno v roce 2018, kdy oslaví dvě stě let existence.