Učitelka dostala podmínku. Nedávala pozor a chlapec utonul

Domažlice – Roční trest s dvouletým podmíněným odkladem, tak zněl dnes rozsudek domažlického okresního soudu nad šedesátiletou učitelkou Alenou Doležalovou. Obžaloba ji spolu s její padesátiletou kolegyní Yvonou Zikovou vinila z usmrcení z nedbalosti. Při školním výletě nedávaly pozor na koupající se žáky a nevšimly si, že dvanáctiletý chlapec po skoku do vody nevyplaval. Zikovou soud zprostil viny.

Dítě vytáhl z vody až přivolaný provozovatel areálu, který ho našel pod molem. Přestože se ho podařilo oživit, měl chlapec těžce poškozený mozek a po půlročním kómatu zemřel. Obžaloba uvedla, že dítě bylo pod vodou 10 až 13 minut, ale soud dnes čas upravil na blíže neurčenou dobu do čtyř minut. Oběma učitelkám za usmrcení z nedbalosti hrozil až šestiletý trest.

Byla to právě Doležalová, která se s kolegyní dohodla na tom, že na pět dětí hrajících si na mole bude dohlížet ona. Byli mezi nimi i chlapci, kteří skákali z mola do vody. Ziková byla v té chvíli na jiném místě s druhou skupinkou dětí. „Nelze pak spravedlivě požadovat, aby při takovém rozdělení nesla odpovědnost i ona,“ uvedl soudce Jan Faschingbauer. Rozsudek není pravomocný a Doležalová se proti němu na místě odvolala.

Učitelky předpokládaly, že koupaliště je bezpečné

Podle výpovědi obou učitelek na děti po celou dobu dohlížely, neustále je měly na očích a počítaly je. Měly je rozdělené do skupinek a předpokládaly, že koupaliště je bezpečné. Nikde v areálu totiž nebyly žádné cedule ani upozornění, že koupání může být nebezpečné. Podle soudu ale muselo být zřejmé, že koupaliště v zatopeném lomu je rizikovější, a právě proto měla Doležalová dávat na děti větší pozor než obvykle.

Podle soudu také neměla na mole sedět, ale stát a měla bý první, kdo si všiml, že chlapec po skoku do vody nevyplaval na hladinu. Učitelku na to upozornily až děti a teprve potom se Doležalová začala potápět a chlapce hledat. Někteří spolužáci později řekli, že zaplul pod molo nadnášené plastovými lahvemi a že slyšeli nějaké rány. Právě toto prodlení mohlo být podle soudu klíčové. „Mohla by reagovat okamžitě, efektivněji, skokem na konkrétní místo, kam dítě zaplulo,“ uvedl soudce.

Obě ženy v závěrečné řeči opakovaně vyjádřily lítost nad celou událostí. Osudný den si prý neustále přehrávají v mysli, ale jsou přesvědčeny, že na děti dohlížely podle svého nejlepšího svědomí. „Kdybych věděla, že jsem měla něco udělat jinak, nějak zasáhnout, že jsem to zapříčinila nebo že za to nějak můžu, už bych tady ani nebyla. Já bych s pocitem, že jsem způsobila smrt dítěte, nemohla žít, to by nešlo,“ řekla Doležalová.

Podle výpovědi provozovatele areálu Lomeček, který s potápěčskou výstrojí chlapce našel a vytáhl z vody, ale učitelky děti nehlídaly dostatečně. K lomu chodily s 18 dětmi totiž už několik dní. „Děti lítaly po celém areálu, byly bezprizorní, učitelky na ně řvaly. Děti se musí hlídat, když jsou u vody. Jestli je někde hloubka, kde děti nevystačí, tak bych je tam nevzal. Tam to nefungovalo. Dozor nebyl nad dětmi dostatečný,“ uvedl.

Areál Lomeček je veřejné koupaliště bez oficiálního plavčíka, koupání je tam na vlastní nebezpečí. Cedule, která na to upozorňuje, se ale v areálu podle svědeckých výpovědí objevila až po neštěstí. Ziková uvedla, že dětem zakazovala skákat a podplavávat molo. Provozovatel areálu tvrdil, že z mola, pod kterým je sedmimetrová hloubka, by děti skákat nikdy nenechal.