Další dvě děti z Přerova mají žloutenku. Město je plné dezinfekce

Přerov - Hygienici potvrdili další dva případy žloutenky typu A v Přerově. Jde o dvě děti, obě chodí do první třídy, jedno na Základní školu Boženy Němcové, druhé na Základní školu Želatovská. Osmdesát školáků je kvůli tomu v karanténě. První dva případy virové hepatitidy se ve městě objevily na začátku září, šlo o děti z ubytovny v Tovární ulici, zanedlouho se nákaza potvrdila i dvou dospělých z této komunity. Podle hygieniků ale není důvod k obavám, epidemie v Přerově nehrozí.

Hygienici navštívili obě školy s potvrzenými případy žloutenky a nařídili preventivní opatření proti šíření takzvané nemoci špinavých rukou. Děti, učitelé, kuchařky, družinářky i ostatní zaměstnanci si musí důsledně mýt ruce v dezinfekčních prostředcích, které si umí s virem poradit. Speciální režim platí také pro úklid. „Pod zvláštním dohledem jsou členové rodin nakažených dětí i spolužáci, kteří s nimi byli v kolektivu,“ uvedla Růžena Haliřová z protiepidemiologického odboru Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

Pro celkem osmdesát dětí, které byly s nemocnými ve třídě, to znamená karanténu. Mají vymezené toalety, také v jídelně sedí odděleně, přičemž stoly, u kterých se nají, musí personál ihned dezinfikovat. Nesmí se účastnit hromadných akcí, jako jsou školy v přírodě, plavecké kurzy a podobně. „Karanténu máme nařízenou do 25. listopadu,“ potvrdila zástupkyně ředitele Základní školy Želatovská Dana Kaprálová.

Vedení školy informovalo rovněž rodiče, kteří musí s dětmi zajít k pediatrovi na důkladné vyšetření spojené s odběrem krve. To je nutné zopakovat ještě po třiceti dnech. Jedno z nově nakažených dětí žije v ubytovně v Dluhonského ulici, takže zvláštní hygienická pravidla platí i tam.

Rodina zřejmě přivezla nemoc ze Slovenska

První dva případy infekčního zánětu jater potvrdili hygienici v Přerově začátkem září. Šlo o děti z ubytovny pro sociálně slabé v Tovární ulici, které si zřejmě nemoc přivezly z východního Slovenska, kde byly s rodinami na návštěvě. Vyšetření dalších pětatřiceti obyvatel, kteří byli s dětmi ve styku, potvrdilo žloutenku i u dvou dospělých. Hygienci nařídili karanténu i v této komunitě. Nádoby s dezinfekčními prostředky a papírové ručníky na jedno použití jsou však ve všech dvaceti ubytovnách ve městě.

Vedení Přerova vyzývá obyvatele, aby dbali na hygienu. „Apelujeme na všechny Přerovany, aby důsledně dodržovali dezinfekci rukou,“ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí a školství magistrátu Romana Pospíšilová.

Žloutenka typu A

  • Žloutenka typu A neboli nemoc špinavých rukou je infekční zánět jater. Často se objevuje a šíří hlavně v komunitách s nízkou úrovní hygieny. Vstupní branou infekce je zažívací trakt. Virus žloutenky se vylučuje stolicí, proto jej nakažený může snadno přenést na cokoliv, čeho se dotkne nedostatečně umytýma rukama. Přenos je možný i nepřímý, například znečištěnou vodou, potravinami, předměty.
  • Virus je to značně odolný. V pokojové teplotě může přežít několik týdnů, zmrazený i několik let. Ničí ho pětiminutový var, při teplotě 60 stupňů Celsia to trvá až deset hodin. Spolehlivě účinkují dezinfekční přípravky s obsahem chlóru nebo kyseliny peroctové.
  • Inkubační doba 16 až 50 dnů. Příznaky jsou podobné jako u chřipky - bolesti hlavy, nevolnost, horečka. U dospělých se většinou objeví žluté zbarvení kůže a očního bělma. V případě žloutenky je povinná léčba na infekčním oddělení v nemocnici. Rekonvalescence může trvat až půl roku, možné komplikace narůstají s věkem pacientů.