Křižovatka smrti u Lipníku je okružní. A bude bez nehod, věří policisté

Lipník nad Bečvou - Takzvanou křižovatku smrti u Lipníku nad Bečvou, na které se za posledních osm let stalo 80 nehod, zemřeli tam čtyři lidé a 24 utrpělo těžká zranění, nahradila bezpečnější okružní. Ředitelství silnic a dálnic věří, že okružní křižovatka za více než osm milionů řidiče zpomalí a nehody eliminuje.

Policie spolu s pojišťovanou Allianz letos ještě začátkem roku označila tuto křižovatku silnic 1/47 a II/637 u Lipníku nad Bečvou jako nejnebezpečnější místo na českých silnicích. Frekventované křížení obchvatu města s výjezdem směrem na Olomouc svádělo řidiče na rovném úseku k rychlé jízdě. Mnozí také přehlédli změnu přednosti v jízdě, která souvisela s dostavbou obchvatu. Následky byly tragické.

Nový okružní křižovatku s vnějším poloměrem 25 metrů má ostrý oblouk, který donutí řidiče zpomalit na třicet kilometrů v hodině. „Více než čtyřicítkou se tady opravdu jet nedá, takže bezpečná rychlost je zajištěna,“ věří koordinátor BESIPu Miroslav Charouz. Šířka jízdních pruhů je 6 metrů, přidaný dvoumetrový prstenec umožní i průjezd nadměrných vozidel. Bezpečnější provoz mají zajistit také zvýšené středové pásy a reflexní značení na cestě, na ostrůvcích i patnících.

Nejkritičtější místa státní silniční sítě
Zdroj: ČT24

„Věříme, že nehody už tady nebudou, ani zranění, maximálně srážky lehčího typu zvané plechy.“

Policisté a dopravní odborníci se shodují, že nová okružní křižovatka má předpoklad stát se naopak jednou z nejbezpečnějších v zemi. „Věříme, že nehody už tady nebudou, ani zranění, maximálně srážky lehčího typu zvané plechy,“ prohlásil vrchní komisař olomoucké dopravní policie Lubomír Pešout. Ředitelství silnic a dálnic vybudovalo novou okružní křižovatku za dva a půl měsíce, náklady dosáhly 8 milionů a dvě stě tisíc korun.

Nebezpečných úseků v Česku podle map asistenční služby pro motoristy ÚAMK ubývá. Možná také díky tomu loni na českých silnicích zemřelo 583 lidí, což je nejméně za posledních padesát let.