Zlín: Stoupenec satanistického hnutí měl týrat mladou dívku

Zlín – Pět let mělo ve Zlíně trvat brutální týrání mladé dívky. Měl se ho dopustit její přítel, který se hlásil k tzv. satanistickému hnutí. Ženě, která je aktuálně v péči psychiatrů, hrozí následky na celý život. Její přítel je od léta ve vazbě a hrozí mu až 12 let vězení. Rodiče údajně zasáhli až v době, kdy se u dcery projevily akutní zdravotní problémy.

Čtyřiatřicetiletý Mickey Christiansen ze Zlína se před pěti lety seznámil s tehdy patnáctiletou dívkou. Vztah měl ale brzy přerůst ve fyzické a psychické týrání. Podle informací České televize Christiansen od své dívky vyžadoval absolutní poslušnost: určoval, co si může obléct, s kým se může stýkat, kdy může chodit do školy a zakazoval jí i návštěvy lékaře. I proto nikdo neodhalil dívčino těhotenství. Po samovolném potratu měl přítel dívku přinutit, aby s ním šla do lesa, kde mrtvý plod rituálně obětovali.

Podle muže měla být jeho přítelkyně i dítě pod vlivem Satana. To tvrdil i při jejím druhém těhotenství, dívka nakonec porodila zdravé dítě. Po pětiletém týrání se u ní rozvinula vážná posttraumatická porucha a jejího partnera letos v létě zatkla policie. „Mohu potvrdit pouze to, že je vedeno trestní stíhání pro trestné činy vydírání, nebezpečné vyhrožování a těžké ublížení na zdraví. Obviněný je stíhán vazebně a je ohrožen trestní sazbou 12 let,“ uvedl státní zástupce Roman Kafka.

Psychiatr: Selhala komunikace v rodině

Týrání mělo trvat celých pět let. Pár bydlel u rodičů Christiansena v bytovce uprostřed Zlína, sousedi v domě si ale ničeho nevšimli. Nejvíc podle odborníků selhali lidé v nejbližším okolí dívky, hlavně rodiče. Ti měli zasáhnout až v době, kdy u jejich dcery propukly akutní zdravotní problémy. „Tak dlouhý čas, po který jednání jejího partnera nebylo odhaleno, bych zhodnotil jako selhání komunikace a vztahů v rodině,“ říká psychiatr Pavel Konečný.

Až 80 tisícům dětí v Česku hrozí týrání nebo zanedbávání, ohlášena je ale sotva desetina případů. Vloni jich bylo sedm a půl tisíce. Domácí násilí minimálně jednou v životě zažilo 40 procent žen.

Choulostivý případ nyní spěje k podání obžaloby. Podle informací ČT znalecká zkoumání prokázala, že Mickey Christiansen nebyl v době páchání údajné trestné činnosti nepříčetný.

Události: Týrání ve jménu Satana (zdroj: ČT24)