Dny proti chudobě v Ostravě. Zaspali jsme a zápasíme s předsudky?

Ostrava - Chudobou trpí v Česku asi 1,5 milionů lidí, další ohrožuje. Nejvíce chudých žije v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Netýká se to jen bezdomovců a lidí z vyloučených lokalit, ale také důchodců i pracujících. Armáda spásy, Charita Ostrava a další poskytovatelé sociálních služeb pořádají v Ostravě Dny proti chudobě, během kterých chtějí upozornit, že chudoba je součástí života a nepostihuje jen lidi, kteří nic nedělají. Cílem je také ukázat cesty, jak její příčiny a dopady zmírňovat.

„Zápasíme s předsudky. Lidé si myslí, že chudoba je problém někoho jiného, někoho, kdo nechce pracovat, kdo si to sám zavinil. Diví se, proč jim pomáháme. To vede k radikalizaci a zjednodušování problému,“ řekl ředitel Armády spásy pro Moravskoslezský kraj Tomáš Surovka. Připomenul, že příčinou bezdomovectví jsou nejen závislosti na návykových látkách nebo výkon trestu, ale často to bývá rozpad rodiny, onemocnění, nehoda, stáří nebo osamělost.

Chudobou v Česku trpí 1,5 milionu obyvatel. Příjmová hranice chudoby je 9 674 korun měsíčně.

Minimální mzda je v Česku 7 565 korun, příjmovou hranici chudoby stanovili odborníci na 9 674 korun měsíčně. Podle tohoto a dalších ukazatelů se chudoba v Česku týká asi 9,5 procent obyvatel, což je méně, než je průměr v Evropské unii. Ředitel vládní Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček ale upozornil, že jde o relativní údaj a například vysoké náklady na bydlení nebo léky situaci zhoršují. „Chudobou trpí i zaměstnaní lidé a domácnosti seniorů,“ řekl.

Podle Šimáčka představitelé sociální politiky státu zaspali, když se před pětadvaceti lety zhroutil socialistický režim. „Nereagovali dostatečně na změny, které přinesla svoboda a demokracie. Nebyli připraveni na to, že se budou rozevírat sociální nůžky, na to, co přinese akcent konzumu, nepoučili se pohledem na Západ,“ řekl Martin Šimáček, který přednášel na úvodním semináři Dnů proti chudobě v Ostravě.

Dny proti chudobě v Ostravě

Poskytovatelé sociální služeb v Ostravě a jejich hosté diskutovali o novele zákona o pomoci v hmotné nouzi, který je jedním z konkrétních kroků v sociální politice sátu. Zákon začne platit od ledna a má především zabránit přeplácení nákladů na bydlení v ubytovnách pro chudé ve prospěch provozovatelů. Doplatek bude stát vyplácet na prostor, ne na počet osob žijících v jednom bytě. „Mrzí mne, že zákonodárci zároveň neobnovili placenou veřejnou službu. A také se obávám, že v souvislosti s omezením doplatků na bydlení může část lidí přijít o střechu nad hlavou,“ řekl Šimáček. To, že tato úprava by mohla mít za následek další prohlubování sociálního vyloučení, řekl už dříve například zástupce ombudsmana Stanislav Křeček. Dalším tématem byl také připravovaný a všemi očekávaný Zákon o sociálním bydlení, který má začít platit v roce 2017.

Studio ČT24 (zdroj: ČT24)

Dny proti chudobě v Ostravě

Devátý ročník Dnů proti chudobě přinese řadu akcí v Ostravě i okolních městech. Organizátoři připravují semináře, benefiční a kulturní akce, ekumenické setkání v ostravském hospicu, organizují potravinovou sbírku. Vrcholem má být 15. října happening proti chudobě na Masarykově náměstí v centru Ostravy.