Na naší cestě poznáš handicap

Praha - Jak obtížná může být jízda na vozíčku přes obyčejné náměstí nebo příprava čaje, když nevidíme na hrnek a konvici? Tyto a mnoho dalších situací si mohou od 1. října do 30. listopadu vyzkoušet návštěvníci na Výstavišti v Praze-Holešovicích. Organizátorem expozice je nadace Sirius, která v rámci projektu Chodící lidé připravila tuto interaktivní výstavu s názvem Naše cesta. Na ní se pokouší zprostředkovat zážitky z každodenního světa sluchově, zrakově i tělesně postižených.

Nejúčinnější cestou, jak odbourat nejistotu, kterou lidé při setkání s handicapovanými spoluobčany stále pociťují, je vlastní zážitek a osobní setkání. To je zkušenost manažerky projektu Chodící lidé Slávky Hocké.

Pod vedením průvodců, z nichž mnozí sami s postižením žijí, si tu děti i dospělí mohou vyzkoušet například jízdu autobusem i orientaci v prostoru. K nahlédnutí je bezbariérový byt, ale také možnost zjistit, jak mohou postižení lidé využívat moderní technologie, ať už je to mobilní telefon, či tablet. Připraveny jsou hry, které pomohou otestovat paměť i motorické schopnosti. Nebudou chybět ani sporty, jako je florbal, basketbal nebo horolezecká stěna.

Novinkou letošní výstavy jsou pak odborné semináře určené zájmovým skupinám, jako jsou učitelé, úředníci nebo i studenti univerzit.

Výstava Naše cesta v Holešovicích
Zdroj: ČT24

Pro širokou veřejnost je výstava otevřena až do konce listopadu, a to každý den. V pracovní dny od 9 do 17 hodin a o víkendu od 10 do 18 hodin. Výstava je jako každý rok zdarma. Více informací na webových stránkách.