Na Lipně spustili novou turbínu vodní elektrárny

Lipno nad Vltavou – Technici dokončili opravu části lipenské vodní elektrárny, která trvala necelé dva roky. Při ní museli rozebrat a vysekat z betonu v podzemí jednu z turbín a nahradili ji novou. A právě ta se dnes poprvé roztočila. Výměna turbíny je podle techniků srovnatelně složitá jako stavba nové elektrárny. Části turbíny těžké několik desítek tun museli například vytahovat na povrch z hloubky 200 metrů. Výměna turbíny stála 200 milionů korun. Štáb České televize sleduje opravy od roku 2012 a i dnes měl exkluzivní možnost uvedení nové turbíny do provozu natáčet.

Na to, aby se turbína roztočila na plný výkon, potřebovali dnes nad ránem energetici jen dvě minuty. Museli předtím otevřít takzvané kulové uzávěry, aby se voda z přehrady po průchodu 160 metrů dlouhou šachtou začala valit na lopatky turbíny. Poté, co projde přes turbínu, pokračuje voda dál odtokovým tunelem dlouhým 3,6 km do vodní nádrže Lipno II.

Spuštění turbíny v lipenské elektrárně (zdroj: ČT24)

Generátor uložený ve vyhloubeném skalním masivu začali už v roce 2012 rozebírat desítky techniků. Postupně odstraňovali plášť i vinutí. Jen rotor vážil 210 tun. Z generátoru ho vytáhly dva jeřáby a na povrch ho z hloubky 200 metrů dopravil nákladní výtah. Stejnou cestou pak do podzemí putovalo nové oběžné kolo.

Energetici při opravě vyměnili celé soustrojí turbíny TG2. 16 měsíců trvalo, než nové složili a vyvážili. Pak 4 měsíce zařízení měřili a testovali. Když si ověřili, že turbina se bez problémů točí, dnes ráno ji spustili. Elektrárna tak opět pracuje naplno a dispečeři tento zdroj opět připojili do rozvodné sítě. Druhou lipenskou turbínu, označenou TG1, čeká ale oprava také. Podle Bedřicha Kučery, vedoucí provozu elektrárny Lipno, už běží výběrové řízení a oprava by měla začít 1. července 2015. 

Na Lipně jsou dvě Francisovy turbíny s instalovaným výkonem po 60 MW. Pokud obě běží, pokryjí spotřebu města. Elektrárna je využívána především k výrobě špičkové energie. Podle údajů ČEZu dokážou turbíny najet na plný výkon za 226 sekund.

Lipenská vodní elektrárna

Stavba vodní elektrárny Lipno I, která je součástí vltavské kaskády, byla dokončena v roce 1959. Nachází se v podzemní klimatizované kaverně o rozměrech 65 krát 22 metrů a výšce 37 metrů vylámané v hloubce 160 metrů pod terénem blízko hráze. V nadzemním areálu je rozvodna, která zásobuje rozsáhlé okolí elektrickou energií.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)