Archeologové objevili na Chebsku zbytky po explozi německého vlaku s municí

Skalná – Archeologové z Národního památkového ústavu z Lokte dokončují průzkum místa poblíž Skalné na Chebsku, kde v závěru 2. světové války explodoval německý muniční vlak. Celé Chebsko bylo na jaře 1945 místem těžkých bojů mezi německou armádou a spojenci a právě boje u Skalné byly podle historiků v regionu jedny z nejintenzivnějších. Místo exploze vlaku přitom archeologové objevili jen náhodou, původně v oblasti zkoumali středověké polní opevnění.

Archeologové našli místo exploze muničního vlaku (zdroj: ČT24)

Duben 1945, druhá světová válka se chýlí ke konci. Spojenecká letadla bombardují Cheb a v česko-německém pohraničí zničí i většinu mostů. Německá armáda se snaží na území Třetí říše stáhnout veškeré možné síly k obraně a 30. dubna 1945 po trati Františkovy Lázně – Vojtanov proto jede směrem do Německa i vlak s municí. Doprovázejí ho vojáci z německé důstojnické školy SS z Karlových Varů, kteří se za žádnou cenu nemíní vzdát. Poblíž Skalné se ustupující Němci přibližují k Američanům a obě skupiny se utkají. Němci se poblíž vlaku opevňují a snaží se postupující Američany odrazit. Podle Filipa Prekopa, archeologa z Národního památkového ústavu v Lokti, vyplývá z nalezených materiálů, že němečtí vojáci byli odhodláni se na místě bránit třeba i několik měsíců.

Cesta vlakem dál možná nebyla

Vlak s municí dál jet nemohl, v cestě do Německa mu bránil rozbitý most. Ten nacističtí vojáci opravit nedokázali. Než aby vlak s municí padl do rukou Američanům, raději ho nakonec Němci v bezvýchodné situaci sami ničí. Trosky se podle současných průzkumů rozletěly po okolí v okruhu několika set metrů. Výsledky průzkumu i nalezené části muničního vlaku u Skalné předají památkáři pracovníkům Vojenského historického ústavu do Prahy.

Co na místě archeologové objevili

  • Bednu s vojenským proviantem

  • Pozůstatky bojujících vojáků

  • Místo, odkud vojáci z řečiště čerpali vodu

  • Pozůstatky vlaku a železniční trati po výbuchu

Duben 1945 z kroniky ve Skalné

Popis událostí z dubna 1945 z kroniky německé měšťanské školy vedené učitelem Kondradem Winterem ve Skalné (Wildstein, Vildštejn):

Městský úřad oznámil, že chození po cestách do Starého Rybníka, Vojtanova a Velkého Rybníka je jenom na vlastní nebezpečí. Americké kanóny odstřelují silnici do Nové Vsi. Vázne zásobování, potraviny na lístky jsou jenom částečně. Na trati Fr. Lázně – Vojtanov byl zapálen muniční vlak. Jsou slyšet hromové výbuchy, k nebi stoupají vysoké ohnivé sloupy.

(Zdroj: Skalenský zpravodaj, květen 2010)

Události z dubna 1945 ve městě Plesná

30. dubna 1945 zahřměly nad Plesnou první výstřely na hranicích stojící americké armády. Dva dny trval boj s urputnou posádkou SS z důstojnické školy z Karlových Varů. Vystříleno bylo asi 3000 granátů, město bylo silně poškozeno, mnoho domů vyhořelo, 2 továrny byly rozbořeny, téměř z poloviny byla zdemolována koželužna. Ještě v posledním okamžiku vyhodila německá posádka do povětří muniční vlak.

(Zdroj: Webové stránky města Plesná)

Nálezy munice z druhé světové války jsou v česko-německém pohraničí poměrně časté. Archeologové tam už objevili granáty, náboje i letecké pumy.