Aplikace nahlašuje černé skládky. Může dostat i oskara

Praha – Je to právě mobilní aplikace a web ZmapujTo.cz, díky níž lidé po celém Česku nahlásili již přes tři tisíce černých skládek. Iniciativa Ukliďme Česko, jež dokázala do tohoto svého projektu nalákat na tři sta měst a obcí, bude na zítřejším udílení cen známých jako „ekologický oskar“ jedním z favoritů své kategorie.

„Lidé už si na ten projekt zvykli a nahlášených skládek stále přibývá,“ vysvětluje rostoucí počet odeslaných hlášení Miroslav Kubásek, který projekt ZmapujTo.cz před třemi lety založil. Hlavní myšlenkou aplikace je umožnit lidem kdekoliv v Česku nahlásit nejen černou skládku, ale jakýkoliv nepořádek, který se v jejich okolí objeví. Může to být zničený odpadkový koš u lesní cesty, ale i poškozená lavička v městském parku.

Člověku stačí skládku nebo jiný nepořádek vyfotit a bezplatná aplikace obrázku sama přiřadí přesné umístění a pošle daný problém na stůl odpovědnému úředníkovi. „Hlášení přijde obci anonymně, pouze pod hlavičkou naší iniciativy ZmapujTo.cz. Občan se tak nemusí bát, že se například v malých obcích starosta dozví, kdo si stěžuje. Zároveň ale může na webu sledovat, co se s tím hlášením děje,“ dodává Miroslav Kubásek.

Pomocí aplikace mohou lidé nahlásit černé skládky (zdroj: ČT24)

Ne všechny obce mají funkční a aktualizované kontakty a ne všechny jsou do projektu zapojeny. Ekologičtí aktivisté, kteří aplikaci spravují, se nicméně vždy snaží odpovědné osoby dohledat a hlášení jim odeslat. „Někde tu iniciativu vnímají kladně a v podstatě obratem to řeší. Ale někde je k tomu odpor, v podstatě už jenom z principu, protože je to přece jenom práce navíc. Je to tak půl na půl,“ hodnotí přístup úředníků autor projektu. Jsou i taková zastupitelstva, která si přímo odhlasovala, že se iniciativou ZmapujTo.cz nebudou vůbec zabývat.

Zmapujeme, uklidíme, dostaneme oskara

Za celou dobu existence aplikace, tedy za tři roky, bylo nahlášeno přibližně 3 500 skládek a z toho jich bylo zhruba 32 % již kompletně uklizeno. „Hlavní myšlenka projektu byla nahlásit skládku zavčas. Když je malá, nestojí uklizení tolik, ale když už tam existuje nějaký čas, tak se pořád rozrůstá,“ konstatuje Miroslav Kubásek.

Po dvou letech se organizátoři rozhodli pustit do uklízení sami a uspořádali akci Ukliďme Česko. „Vzniklo to tak, že nás lidé plácali po ramenou a říkali, že to pěkně mapujeme, ale co s tím. Někde se to uklidí, ale někde to zůstává,“ vysvětluje Kubásek, proč se se svými kolegy a místními občany pustili do úklidu sami.

Iniciativa Ukliďme Česko se díky svým akcím a projektům dostala do finále soutěže Energy Globe Award ČR zvané někdy jako „ekologický oskar“. Cena je udílená těm nejlepším energetickým a ekologickým projektům. „Byli jsme nominováni za moderní přístup k organizování této akce, protože jednak máme mobilní aplikaci a web pro hlášení černých skládek, ale také jsme vytvořili platformu pro organizátory, kteří si mohou vybrat skládku, kterou chtějí uklízet,“ dodává autor projektu.

Zda organizátoři z Ukliďme Česko dokáží porazit další dva finalisty své kategorie a cenu získají, se dozví zítra na slavnostním vyhlášení cen v prostorách Vinohradského divadla. Na vítěze nečeká peněžitá odměna, ale úsporné elektrické spotřebiče.