Falešná bomba za 2,5 milionu – pardubická univerzita vyčíslila škodu

Pardubice – Všechny budovy Univerzity Pardubice stojí, ačkoli anonym v září varoval, že některou z nich nechá vybuchnout. Vedení školy nyní sečetlo škody, které jí vyhrůžka způsobila. Protože byla univerzita na den uzavřená, způsobil telefonát škodu 2,5 milionu korun.

Účet za planý poplach: 2,5 milionu Kč (zatím) (zdroj: ČT24)

Hluboko do kapsy bude muset sáhnout zatím neznámý volající, který na 30. září ohlásil explozi nálože se dvěma kilogramy semtexu v některé z 50 budov pardubické univerzity. Podle školy způsobila jednodenní uzavírka všech objektů škodu 2,5 milionu korun. Jde o platy, které musela univerzita vyplatit, i když zaměstnanci nemohli na pracoviště. „Museli jsme zaměstnancům, přestože nepracovali, vyplatit náhradu mzdy,“ upřesnil rektor Miroslav Ludwig. Další ztráty měla menza, potíže způsobilo i přerušení stavebních prací v areálu univerzity.

V úterý byla pardubická univerzita neprodyšně uzavřena – zaměstnanci, studenti či hosté museli vyklidit všechny budovy, ráno se uzavřely i koleje. Pouze policie, která pátrala po ohlášené výbušnině již v předchozích dnech, uvnitř zůstávala, ale nic nenalezla – a také nic nevybuchlo. Policie proto ukončila hledání údajné výbušniny, které se dotklo také objektů v České Třebové, Litomyšli a Praze, a začala hledat osobu, která oznámila její uložení a manévry tak způsobila. „V tuto chvíli jsou vyslýchány osoby, které by mohly být pachatelem trestné činnosti,“ řekla policejní mluvčí Eva Maturová.

Anonym přerušil výuku, ale také veškerý výzkum i administrativu. Stejně tak přerušil stavební práce – v univerzitním areálu totiž probíhá rekonstrukce některých budov. Navíc kolem univerzitních objektů nejezdila doprava, pardubický dopravní podnik musel odklonit některé linky, město však nepočítá s tím, že by v souvislosti s ohlášenou bombou žádalo náhradu. Dvouapůlmilionová škoda, kterou škola vyčíslila, ovšem není konečná. Další číslo ještě přidá policie, která musela nasadit na hledání domnělé nálože 130 lidí. Náklady se zřejmě budou pohybovat ve stovkách tisíc.