Podzimní Flora láká na bludiště z ovoce a zeleniny a vodopády květin

Olomouc – Začala podzimní část Flory Olomouc - největší zahradnické výstavy v Česku. Představuje špičkové výpěstky ovocnářů, zelinářů, pěstitelů stromků i květin. Hlavní expozici tvoří bludiště z ovoce a zeleniny. Poprvé má na výstavě expozici ministerstvo zemědělství. Výjimečné instalace podzimních květin teď zdobí i nejkrásnější kostely v centru města.

Největší pavilon olomouckého výstaviště proměnili organizátoři tradiční výstavy v bludiště plné dýní, cuket, jablek a mnoha dalších výpěstků zelinářů a ovocnářů, nad které zavěsili bohaté květinové instalace. „Expozice Zahrada je hra je doplněna výstavou mnoha odrůd chryzantém českých pěstitelů pod značkou Česká květina, instalací z kosatců a také přehlídkou velkého množství odrůd dýní,“ řekl garant výstavy Vojtěch Zahradník.

Materiálů na výzdobu měli pěstitelé více než obvykle, což zapříčinilo i dramatické dění na Ukrajině a sankce Evropy vůči Rusku. Kvůli zákazu vývozu ovoce a zeleniny je ho teď i v Česku přebytek. Ovocnáři a zelináři zvažují, jestli své výpěstky se ztrátou prodají, nebo je nechají shnít na stromech, protože to je paradoxně podmínkou některých kompenzací z Evropské unie. „Počítáme náklady na sklizeň a uskladnění a porovnáme s výší podpory z Evropské unie, kterou bychom dostali v případě, že bychom část nesklidili,“ líčil starosti pěstitelů ředitel divize ovocnářství společnosti Úsovsko Michal Horáček.

Ministr: Kupujte od našich!

„U produkce tradičních druhů ovoce a zeleniny jsme byli před rokem 1990 soběstační. Usiluji o to, abychom se k tomu vrátili. Jedinou možností, jak pomoci našim zahradníkům a potravinářům, je kupovat jejich produkty. Důležitá je také osvěta spotřebitelů, kterou přinášejí i specializované výstavy, jako je tato,“ řekl u příležitosti Flory lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka. Ministerstvo zemědělství má poprvé v historii na výstavišti v pavilonu A také svou expozici. Je založená na poradě odborníků z tohoto úřadu, které doplňují zástupci Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Krása prezentovaných podzimních květin není omezená jen na výstaviště. V průběhu trvání výstavy a poté ještě přibližně do 10. října zkrášlili přední čeští floristé některé olomoucké kostely, kaple i sloup Nejsvětější Trojice důmyslnými květinovými instalacemi, které podtrhují výjimečnou architekturu.

Podzimní Flora trvá do neděle. Součástí jsou zahradnické trhy, festival gastronomie nebo přehlídka ovocných destilátů.

Začala podzimní Flora Olomouc (zdroj: ČT24)