Cyklostezka z Pardubic do Hradce by se mohla začít stavět v roce 2015

Hradec Králové - Cyklostezka z Pardubic do Hradce Králové by mohla být hotová v roce 2020. Donedávna ji komplikovaly výkupy pozemků. Stavět by se mohlo začít už příští rok, v některých úsecích se čeká jen na územní rozhodnutí.

Cyklostezka z Pardubic do Hradce Králové by se mohla začít stavět v roce 2015 (zdroj: ČT24)

Hradec Králové a Pardubice už spojuje rychlostní čtyřproudá silnice, stavět se začíná i dvoukolejná železniční trať. Na stavbu cyklostezky ale obyvatelé krajských měst čekají marně už léta.

Výstavbu cyklostezky v minulosti brzdily hlavně výkupy pozemků. Pardubický kraj letos uvolnil na výkupy 1 milion korun. Pardubická část cyklotrasy je hotová po obec Ráby, hradecká část v úseku Hradec Králové - Vysoká nad Labem by se měla začít stavět příští rok. Cena bude kolem 52 milionů korun.

Financování 25 km dlouhé cykostezky ale ještě vyřešené není. V pondělí o něm bude rozhodovat Státní fond dopravní infrastruktury. Mezitím už pardubický magistrát plánuje další cyklotrasu podél Labe, až na hranici regionu – tedy za Chvaletice. Tam s výkupy pozemků problémy nebudou, patří totiž Povodí Labe.