Škola dotykem pro žáky i učitele. Dvanáct škol testuje možnosti tabletů

Jeseník - Dvanáct českých škol testuje vyučování pomocí tabletů a dotykových obrazovek. V letošním školním roce dostane celkem 350 žáků a učitelů tablety, se kterými se budou učit, tvořit interaktivní materiály a bavit se. Výzkumu Škola dotykem, jehož cílem je zjistit, jak mohou dotykové technologie obohatit výuku, se účastní první až deváté třídy základních škol z celé republiky, ale také tři gymnázia. Jedno z nich je v Jeseníku.

Každý student prvního ročníku gymnázia v Jeseníku má kromě sešitů a učebnic vlastní tablet. „Dává nám to velké možnosti. Protože tablety jsou připojené k internetu, můžeme dělat různá cvičení on-line,“ uvedla učitelka Magda Dostálová. Žáci zároveň mohou sdílet to, co má na tabletu učitel. „Mohou pracovat individuálně a učitel může zrcadlit obsah jejich tabletu pro třídu,“ vysvětlovala učitelka.

Výzkum provádí nezisková organizace Edukační laboratoř - EDULAB. Tým výzkumníků sbírá v zapojených školách data, která bude srovnávat se zjištěními před spuštěním výzkumu, v jeho průběhu a po jeho ukončení. „Cílem je zjistit, jak se změní postoj žáků k výuce. Zároveň budeme sledovat, jak mohou dotykové technologie změnit přípravu učitelů,“ uvedl za organizátory výzkumu Michal Orság.

Klíčový je přístup učitele

Projekt Škola dotykem podporuje ministerstvo školství. „Jsme rádi, že si organizátoři výzkumu uvědomují, že klíčovým prvkem a nositelem změny ve škole je učitel, který musí být schopen reagovat na nové trendy ve školství,“ uvedla mluvčí ministerstva Klára Bílá.

Práci s tablety testují základní školy v Jáchymově, Lounech, Rokycanech, Českých Budějovicích, Liberci, Nemyčevsi, Pardubicích a Brně, kromě Jeseníku gymnázia ve Žďáru nad Sázavou a v Praze. Nezávisle na tomto projektu zkoušejí nové technologie i jiné školy, například Gymnázium Františka Křížka v Plzni, kde by měl zanedlouho skončit dvouletý tabletový experiment ministerstva školství.